Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.
Sleva 10 % při nákupu nad 499 Kč do pondělní půlnoci s kódem "kniznivysluzka"

Dějiny výtvarného umění

Marie Černá

Idea servis | 2008


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 232
Jazyky: česky
Vydání: 5
ISBN: 978-80-85970-63-0
Vydáno v: Praha
Vystaveno: út 6. července 2021 13:18
Číslo položky: 202753

Umění je součástí kultury každého národa. Kultura - soubor duchovních a hmotných hodnot - je vlastně všechno, čím člověk v průběhu dějin obohatil stav daný přírodou; proto do ní patří nejen umění a vědy, ale také náboženství, morálka, právo, politika, technika či ekonomika.

Výtvarná kultura zahrnuje tvorbu nebo výrobu hmotných předmětů s estetickou hodnotou, tedy téměř všechno, co člověk vytvořil a co můžeme vnímat očima (popřípadě hmatem). Pojdem estetična - krásy - je ovšem proměnlivý a značně subjektivní. Nejvyšší kategorií výtvarné kultury je výtvarné umění, které současně patří i do kultury duchovní, protože odráží filozofické, náboženské, morální a jiné myšlení doby. Estetická funkce v něm však převažuje.

Základními obory výtvarného umění, jemuž je věnována tato učebnice, jsou architektúra, sochářství, malířství a užité umění. Oborů užitého umění stále přibývá, některé naopak již zanikly (knižná malba, cínařství aj.).

Komentáře ke knize
Marie Černá

Narozena 7. 1. 1932 v Čeveném Kostelci , zemřela 6. 5. 2009 v Praze. Historička umění, pedagožka, výtvarná kritička. Manželka teatrologa Františka Černého , matka historičky umění Marie Klimešové, rozené Černé, a tchyně malíře Svatopluka Klimeše . Zakládající členka prvního známého skautského oddílu v Červeném Kostelci. Později členkou ústředních orgánů Junáka a autorkou příruček pro skautky.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet