Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Dějiny starověkého Říma

Radislav Hošek, Josef Češka, Nikolaj Aleksandrovič Maškin, N. A Maškin

Rovnost | 1952


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 719
Jazyky: česky
Ilustrátor: Radko Martin Pernička
Překladatel: František Pokorný
Vydání: 1
Vydáno v: Praha
Náklad: 10 400 ks
Vystaveno: po 16. května 2022 13:57
Číslo položky: 332673

Vysokoškolská učebnice římských dějin, přeložená podle 2., přepracovaného vydání ruského originálu, je význačným dílem sovětské historiografie. Podává souhrnný obraz dnešního stavu sovětského bádání o římských dějinách a je výsledkem mnohaletého úsilí o vědecké vylíčení římského starověku, nepokřivené idealistickým výkladem a oproštěné od nánosu buržoazní vědy. Autor, který byl vedoucím sektoru starověkých dějin při Akademii věd SSSR a profesorem Moskevské státní univerzity, zemřel r. 1950. Jeho dílo o principátu Augustově bylo vyznamenáno Stalinovou cenou za r. 1950. - Úvodní část díla podává obsahlý výklad o pramenech římských dějin a historiografii starého Říma. Vlastní výklad dějin je rozvržen do 7 oddílů. Líčí nejprve Itálii před založením Říma a nejstarší období římských dějin, pak nejstarší období republiky, Řím jako nejmocnější stát ve Středomoří, období občanských válek, první dobu císařství, krizi III. století a posléze pozdní římské císařství.

Komentáře ke knize
Radislav Hošek

Radislav Hošek byl český klasický filolog. Působil jako vysokoškolský pedagog v Brně, v Praze a Trnave. Je autorem několika samostatných monografií a odborných časopiseckých studií o různých stránkách kulturního a společenského života ve starověkém Řecku a Římě. Překládal z klasické řečtiny, němčiny, angličtiny a ruštiny. Narodil se v rodině Karla Hoška , administrativního ředitele FF Masarykovy univerzity a bývalého ruského legionáře a jeho manželky Heleny, rozené Juškevičové . V letech 1933–1941 studoval na brněnském gymnáziu v Legionářské ulici, kde také maturoval. Během války žil v Brně. Dva roky pracoval v Zemském archivu, pak, až do konce války, v Úřadu ochrany práce. Koncem války se zapojil do činnosti odbojové skupiny Předvoj. V letech 1945–1949 studoval klasickou filologii na filosofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Roku 1946 vstoupil do KSČ a setrval v ní až do osmdesátých let. V roce 1949 se oženil s Naděždou Haluzovou. S tou se rozvedl a roku 1951 si vzal Jiřinu Kupkovou. Ani toto manželství nezůstalo trvalé. Jeho třetí partnerkou, s níž žil až do smrti, se stala filoložka Jana Nechutová. Po ukončení studií na Masarykově univerzitě zůstal jako pedagog. V roce 1961 získal titul kandidát věd, o rok později se na své alma mater habilitoval. V roce 1966 se na téže škole stal profesorem antické literatury. V polovině 60. let byl vedoucím redaktorem Sborníku prací Filozofické fakulty brněnské univerzity. V letech 1965–2002 přednášel na Filosofické fakultě Karlovy univerzity. Mj. zde ve školním roce 1969/1970 vedl kurs "Císařský Řím" a ve školním roce 1973/1973 "Řecké náboženství". Pedagogickou kariéru zakončil na Trnavské univerzitě, kde učil v letech 2000–2004. Hošek udržoval blízká přátelství s mnoha kolegy z oboru. Jedním z nich byl i překladatel z řečtiny a latiny Rudolf Mertlík, který v době vlády KSČ nesměl publikovat. Hošek jeho překladům propůjčil své...

Josef Češka

Narozen 4. 4. 1923 v Kuřimi, zemřel 29. 10. 2015. Prof. PhDr., DrSc., profesor starověkých dějin, církevní historik, publicista, editor, překladatel.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat