Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.
Sleva 10 % při nákupu nad 499 Kč do pondělní půlnoci s kódem "kniznivysluzka"

Dějiny astronomie

Heather Couper, Nigel Henbest

Knižní klub | 2009


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 288
Jazyky: česky
Překladatel: Marek Chvátal
Edice: Universum 360x
Vydání: Vyd. 1
ISBN: 978-80-242-2367-4
Vydáno v: Praha
Poznámka: předmluva A. C. Clarke
Vystaveno: po 4. ledna 2021 8:30
Číslo položky: 139432

Dějiny astronomie jsou mnohem více než jen historií jednoho vědeckého oboru. Astronomie je zrcadlem vývoje kultury, které nám poskytuje vhled do myšlení a ideálů každé doby. Tato úchvatná kniha v sobě zahrnuje živý a barvitý výklad vývoje tohoto vědeckého oboru, vyprávěný na základě životních příběhů jeho protagonistů. Časová linie sahá od starodávných astronomických staveb až po současné antény namířené k možným vzdáleným civilizacím.

Dějiny astronomie jsou odrazem historie lidstva. Kdyby tomu tak nebylo, proč bychom klenbu nad našimi hlavami nazývali nebem a osídlovali je božstvy Slunce, Měsíce a planet? Proč bychom mezi hvězdami hledali dávnověké legendy a jejich hrdiny ztělesňovali v podobě souhvězdí? Proč se lidé všech civilizací domnívají, že hvězdy ovlivňují jejich životy? Naši předkové budovali hvězdám monumentální památníky, k nimž patří třeba kamenné kruhy Stonehenge a velechrámy pyramid. Dění na obloze pohánělo naše náboženství a naši kulturu po nespočetná tisíciletí. Počínaje starými Řeky se lidé snažili pochopit uspořádání vesmíru. Obíhá Slunce kolem Země, nebo naopak Země kolem Slunce? Čím ve skutečnosti jsou hrůzu vzbuzující komety? Jak velký vesmír je? Během staletí a tisíciletí astronomové rozkryli skutečnou povahu vesmíru. S každým krokem poznání ztrácela naše planeta z kosmického hlediska na velikosti a na významu; tato změna vnímání stavěla astronomy do konfliktu s filosofy a kněžími. Nakonec jsme dospěli ke zcela pokořujícímu pohledu: Země je průměrná planeta obíhající kolem hvězdy ve středním věku v ničím pozoruhodné galaxii. Přesto máme důvod k hrdosti: na naší planetě se vyvinul život, který je schopen hledět do vesmíru – a ptát se, co to všechno znamená.

Předmluva Arthur C. Clarke

Komentáře ke knize
Heather Couper

Po studiu astronomie na Oxfordské univerzitě řídila Greenwichské planetárium a později se stala prezidentkou Britské astronomické společnosti a profesorkou astronomie na Greshamově koleji v Londýně. Poté co v televizi uváděla dva vzdělávací seriály, založila se dvěma kolegy společnost Pioneer Productions, která je v současnosti jednou z nejvýznamnějších v oblasti tvorby vzdělávacích pořadu ve Velké Británii. Je mj. autorkou knihy Universe a televizního programu Electric Skies, který byl poctěn mezinárodními cenami. V současnosti se zabývá psaním a tvorbou pro rozhlas a televizi.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu