Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.
Sleva 10 % při nákupu nad 499 Kč do pondělní půlnoci s kódem "kniznivysluzka"

Dějiny Angoly

Jan Klíma, Karel Sieber

Nakladatelství Lidové noviny | 2008

Kategorie:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 402
Jazyky: česky
Edice: Dějiny států 14x
Vydání: 1. vyd
ISBN: 978-80-7106-950-8 (váz.)
Vydáno v: Praha
Vystaveno: so 20. listopadu 2021 16:33
Číslo položky: 246232

Práce předního českého afrikanisty a iberoamerikanisty J. Klímy je věnována dějinnému vývoji jihoafrického státu Angola. Vývoj je zachycen od pravěku až do současnosti. Hlavní část práce líčí vstup Portugalců do Konžské říše a postupnou kolonizaci země. Angola se v té době stala pro Portugalce na dlouhé období hlavně zdrojem otroků pro plantáže s cukrovou třtinou. Otroctví zde přetrvávalo až do poloviny 19. století. Autor zachycuje též boj evropských zemí o africké kolonie, v tomto případě koloniální snahy Nizozemska a Německa. Od poloviny 20. století se v zemi začal objevovat odpor proti koloniální nadvládě. Tato snaha vyvrcholila v roce 1975 vyhlášením nezávislé Angoly. Za prezidentské etapy J. E. dos Santose došlo v r. 1992 ke svobodným volbám, které vedly k pokračování občanské války až do roku 2002. V příštím roce (2009) čekají zemi prezidentské volby. V závěrečných dodatcích najdeme základní údaje o zemi, chronologický přehled dějin, přehled panovníků, slovníček pojmů, seznam zkratek, rozsáhlou bibliografii a jmenný rejstřík.

Komentáře ke knize
Jan Klíma

Narozen 8. 12. 1943 ve Vysokém Mýtě. PhDr., vysokoškolský pedagog, historik a polyglot, bývalý diplomat v Angole , specialista zejména na dějiny portugalsky mluvících zemí v Africe, Americe i Asii a na problematiku koloniálních říší. Autor prací z oboru iberoamerikanistiky a afrikanistiky, překlady z portugalštiny, také autor "Zpěvníku pro mateřské školy".

Karel Sieber

Narozen 22.4.1978 v Plzni. Studuje historii a politologii na FF UK. Publikace a stati v oboru vojenské a diplomatické historie.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu