Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Dědici zlatého krále : Lev a růže III

Ludmila Vaňková

Šulc a spol | 1994


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Část souboru: Lev a růže 1 - 4 KOMPLET - Král železný, král zlatý + Zlá léta + Dědici zlatého krále + Žebrák se stříbrnou holí - Ludmila Vaňková (1994, Šulc a spol)
Vazba: Pevná
Počet stran: 342
Jazyky: česky
Edice: 3. svazek ed. Lev a růže 16x
Vydání: 2. vyd
ISBN: 80-85636-24-7 (váz.)
Vydáno v: Praha
Vystaveno: po 23. ledna 2023 15:21
Číslo položky: 481300

Tento román je součástí historického cyklu o Přemyslovcích (Král železný, král zlatý, Zlá léta, Dědici zlatého krále) v němž autorka zobrazila slavnou epochu českých dějin. Děj je zasazen do doby panování Václava II., kdy vrcholí spory mezi Přemyslovci a mocnou jihočeskou šlechtou. Hlavní dějovou linii tvoří konfliktní stav Václava II. K Závišovi z Falkenštejna, vztah plný lásky i nenávisti, oddanosti i zrady, moci i slabosti. Ústřední motiv doplňuje milostný příběh Ulriky, dcery Záviše, a Hynka z Lichtemburka, jejich láska prošla mnohými úskalími, vzájemným nepochopením a vykvetla silným citem až po pětiletém manželství.
Mladý Václav II. (tehdy třináctiletý) přijíždí jako český král do Prahy, aby se ujal moci. V jeho počínání mu nejvíce pomáhá Záviš z Falkenštejna, druhý manžel královy matky Kunhuty, velký bojovník a vůdce jihočeské šlechty. Zemi vládne prostřednictvím Václava vlastně on, což vyvolává nesouhlas mnoha pánů a hlavně biskupa Tobiáše, jenž nemůže uskutečnit své ziskuchtivé cíle. Autorka tu rozehrává spletitý příběh, který postihuje nejdůležitější události té doby a přibližuje silný citový vztah Václava k Závišovi. Dozvídáme se tak o přijetí královy matky a sestry Anežky ke dvoru, o příjezdu mladičké české královny Guty, dcery Rudolfa Habsburského, do Prahy, o mocenských zájmech šlechty věrné Habsburkům, proti nimž vystupovala jihočeská šlechta v čele se Závišem, o intrikách ohrožujících český trůn (politika Mikuláše, králova nevlastního bratra, Albrechta Habsburského apod.), ale i o snahách získat polské území a o úmrtí Kunhuty. Děj vrcholí sňatkem Záviše s Alžbětou, sestrou zemřelé Kunhuty. Vzbudí tím obrovskou nelibost u královského dvora a Václavovu žárlivost. Král podlehne našeptávání o Závišově zradě a nechává jej uvrhnout do vězení. Počíná tažení proti jihočeským pánům a Závišovým přívržencům. Jedním z vůdců se stává králův bratr Mikuláš. Ten také dává rozkaz k Závišově popravě. Je sťat před zraky svého bratra Vítka z Hluboké u bran obléhaného hradu. Spory však pokračují dál, ani jedna strana plně nevítězí.
Vydání druhé.

Komentáře ke knize
Ludmila Vaňková

Ludmila Vaňková, vlastním jménem Paukertová je česká prozaička a autorka románů zejména s historickou tematikou. Narodila se jako druhá dcera do pražské rodiny vrchního ředitele Národní banky JUDr. Václava Vaňka. Ten byl však roku 1942 popraven gestapem. Zatímco její sestra Blanka Vaňková absolvovala operní zpěv na Pražské konzervatoři, ona sama vystudovala sociologii a psychologii na Universitě Karlově. Roku 1948 byla z FF UK z politických důvodů vyloučena , a doktorát dokončila až po více než dvaceti letech . Měla vřelý vztah k divadlu. Po absolvování reformního reálného dívčího gymnázia roku 1945 studovala Pražskou konzervatoř, kterou však nedokončila. Později se neúspěšně hlásila na DAMU, nadále však působila v ochotnickém divadle. Její literární prvotinou se stala divadelní hra Princezna a šašek, kterou publikovala roku 1954 v časopise Divadlo. Nejprve pracovala jako sekretářka v různých nakladatelstvích; Evropský literární klub, Československý spisovatel, a později v redakci časopisů Nový život a Divadlo. V letech 1964–1972 byla redaktorkou nakladatelství Albatros. Roku 1968 vstoupila do KSČ, ale následujícího roku ze strany vystoupila. V letech 1973 až 1977 tak pracovala jako výhybkářka v železniční stanici Karlštejn. V letech 1968–1969 publikovala v časopise Tvář úryvky z díla Skrytý život Salvatora Dalího, které začala překládat na žádost někdejších avantgardních výtvarníků ze skupiny Devětsil . V redakci Československého spisovatele se seznámila se svým budoucím manželem, výtvarníkem Josefem Paukertem . Po roce 1990 byla členkou městského zastupitelstva v Řevnicích. Píše zejména dobrodružné historické romány, často lyricky laděné. Historie sice zaznamenává lidské osudy a jejich hrdinské s...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více