Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku. - Sleva 10 % při nákupu nad 499 Kč do pondělní půlnoci s kódem "kniznivysluzka"
Sleva 10 % při nákupu nad 499 Kč do pondělní půlnoci s kódem "kniznivysluzka"

Daleko v srdci : memoáry

Mark Slouka

Prostor | 2018

Zobrazit vše

159 Kč 69 Kč

Stav:
Velmi dobrý
Dostupnost: Skladem na prodejně
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 277 stran, 16 nečíslovaných stran obrazových příloh
Jazyky: česky
Překladatel: Josef Moník
Vydání: V českém jazyce vydání první
ISBN: 978-80-7260-396-1
Vydáno v: Praha
Vystaveno: pá 28. ledna 2022 17:23
Číslo položky: 275132

Ve své vzpomínkové próze skládá Mark Slouka, syn českých rodičů, kteří po únorovém puči odešli do Spojených států, spletitou a často pochmurnou mozaiku svého života. Rozhodl se odhalit své nitro, použít psaní jako určitou formu terapie a strhnout závoj z dětských vzpomínek na rodiče.
Centrálním bodem memoárů je především jeho matka, která pro mladého chlapce znamenala během dospívání celý svět a po dlouhou dobu byla nejdůležitější osobou jeho života. Jak stárnul, jeho vztah k ní se proměňoval a právě tuto ambivalenci, toto přelévání mezi láskou a nenávistí, autor pozoruhodným způsobem vykresluje a vyrovnává se tak s traumaty, jež ho provázela až do dospělosti.
Slouka ve své próze citlivě, avšak nanejvýš pravdivě zaznamenal křehkost vztahu mezi matkou a jejím synem, nesnáze dospívání a často složitý život emigrantů v cizí zemi.
 
 
 
Mark Slouka (1958) je americký spisovatel a esejista, syn Zdeňka Slouky, českého pub­licisty, politologa a vysokoškolského profesora, který se svou ženou emigroval po únorovém puči v roce 1948 do Spojených států. Slouka je absolventem Kolumbijské univerzity, vyučoval literaturu a tvůrčí psaní na Harvardu, Kolumbijské univerzitě a v Chicagu. Od roku 2001 přispívá do Harper’s Magazine. Sloukovy povídky a eseje se pravidelně objevují ve výběrech nejlepší americké literární tvorby a jeho knihy jsou přeloženy do šestnácti jazyků. Mimo jiné napsal povídkový soubor Ztracené jezero (1998, česky 2002) a nejnověji All That Is Left Is All That Matters (2018). Je také autorem románů Viditelný svět (2007, česky 2008) a Brewster (2013).

Komentáře ke knize
Mark Slouka

Mark Slouka je americký romanopisec a esejista, kterému bylo v roce 2005 uděleno Guggenheimovo stipendium. Od roku 2001 přispívá do Harper's Magazine. Narodil se v rodině československých imigrantů . V roce 1987 promoval na Kolumbijské univerzitě a stal se učitelem. V letech 1985 až 1989 působil jako pedagog na Harvardově univerzitě, kde přednášel americkou literaturu. Na dalších amerických univerzitách poté vyučoval kreativní psaní. V současnosti žije v České republice. Důležitým tématem ve Sloukových prózách je vyrovnání se s minulostí svých rodičů, jejich integrací do středostavovské americké společnosti a konfrontace s reáliemi střední Evropy 20. století. V roce 2011 získal cenu PEN/Diamonstein-Spielvogel Award for the Art of the Essay za sbírku esejů Essays from the Nick of Time. Ta o rok později získala také cenu O. Henry Award. V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mark Slouka na anglické Wikipedii.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet