Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Co já vím? - autobiografie M Formana. : autobiografie Miloše Formana

Miloš Forman

Atlantis | 1994


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 237, [31] obr. příl
Jazyky: česky
Překladatel: Jiří Josek
Vydání: 1. vyd
ISBN: 80-7108-076-4 (váz.)
Vydáno v: Brno
Vystaveno: čt 12. května 2022 16:04
Číslo položky: 331186

Kniha o úspěšném českém a světovém režisérovi Miloši Formanovi. Začíná jeho nejranějšími vzpomínkami, a končí kapitolou – Dovedu si představit. I když je spoluautorem knihy Jan Novák, tak ten sám se vyjádřil, že jelikož lépe zvládá psaní v angličtině, tak si ho Miloš Forman vybral pro práci na této knížce.

Autobiografie slavného režiséra od dětství v Čáslavi po natočení Valmonta. Miloš Forman otvírá čtenářům pohled na svůj život a uměleckou dráhu upřímně a věcně, jak je zvyklý vyprávět i ve svých filmech (Černý Petr, Lásky jedné plavovlásky, Přelet nad kukaččím hnízdem, Vlasy, Amadeus...).

Komentáře ke knize
Miloš Forman

Miloš Forman, původně Jan Tomáš Forman , byl česko-americký režisér, scenárista a herec. Byl držitelem dvou Oscarů za nejlepší režii, tří Zlatých glóbů a ceny BAFTA ve stejné kategorii. Narodil se v protestantské rodině Anny Formanové a Rudolfa Formana, který působil jako středoškolský učitel. Matka provozovala hotel u Máchova jezera. Jeho pravým otcem však byl pražský architekt židovského původu Otto Kohn, o čemž se však dozvěděl až po válce. Mládí prožil Forman v rodné Čáslavi a zčásti také v penzionu Rut ve Starých Splavech. Hotel a penzion fungovaly jen v létě, na zimu se rodina vracela do Čáslavi. Jako dítě přišel o rodiče; otec byl zatčen pro své členství v odbojové skupině, matka pro falešné udání ve spojitosti s protinacistickými letáky. Než byla matka zatčena, odstěhovala se s dětmi do Starých Splavů, kde Miloš musel chodit do německé školy, protože tam česká škola tehdy nebyla. Neuměl dobře německy a spolužáci mu to dávali natolik znát, že se matka a její dva synové raději vrátili do Čáslavi. Oba rodiče byli po několik roků vězněni. Se svou matkou se setkal pouze jednou krátce v Petschkově paláci v Praze. Matka 1. března 1943 zemřela na tyfus v koncentračním táboře Auschwitz-Birkenau. Otec zemřel v koncentračním táboře Mittelbau-Dora 10. května 1944. Miloš Forman poté vyrůstal u příbuzných a v Poděbradech v internátní škole Středočeské koleje krále Jiřího, kde jeho spolužáky byli Václav Havel, bratři Mašínové a Zbyněk Janata. Po válce se osiřelí Miloš a jeho bratr Pavel, jenž byl o dvanáct let starší, vrátili do penzionu Rut a začali jej opravovat. Po znárodnění v roce 1948 o něj přišli. On sám měl možnost dále bydlet v jedné z jeho místností, ale když roku 1953 dosáhl plnoletosti, musel se odstěhovat. Jejich nejstarší bratr Blahoslav zahynul v roce 1960 v Nízkých Tatrách během výpravy turistického oddílu ZŠ v Čáslav...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více