Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.
Sleva 10 % při nákupu nad 499 Kč do pondělní půlnoci s kódem "kniznivysluzka"

Civilizace starověkého Středomoří

Jan Burian, Pavel Oliva

Svoboda | 1984

Zobrazit vše

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 549
Jazyky: česky
Edice: Členská knižnice 455x
Vydání: 1
ISBN: 25-106-84
Vydáno v: Praha
Náklad: 49 000 ks
Poznámka: obálka Jan Solpera
Vystaveno: út 15. března 2022 12:41
Číslo položky: 296395

Významnou etapu lidských dějin tvoří starověké civilizace Středomoří. Ačkoli starověký svět patří již dávno minulosti, nezůstal bez vlivu na naše kulturní povědomí a památky antického výtvarného umění a literatury se staly jeho nedílnou součástí. S dědictvím starověkých civilizací se setkáváme i v našem běžném životě. Zejména to platí o estetických představách a do určité míry i o etických zásadách, které jsou plodem teoretického myšlení předních starověkých filozofů.

Antika však neznamenala pouze civilizaci řeckou nebo římskou. Stejně jako středověk navazoval na poznatky antické, vycházeli Řekové z bohatých znalostí a zkušeností zemí Předního východu, Egypta, Sýrie, Malé Asie a zprostředkovaně i Mezopotámie. Ačkoli řečtí myslitelé a umělci tyto poznatky upravovali, přizpůsobovali změněným ekonomickým, sociálním a politickým podmínkám, byl vliv tzv. orientálních despocií na antickou civilizaci všestranný a dalekosáhlý.

Společná práce prof. dr. P. Olivy, DrSc., člena korespondenta ČSAV, a doc. dr. J. Buriana, CSc., podává důkladný přehled dějin středomořských civilizací od pravěku do konce starověku. Je promyšleně rozvržena tak, že zachovává delší dějinné úseky jednotlivých zemí.

Výklade ve všech úsecích postihuje vývoj materiální kultury, politické dějiny vysvětluje z rozvoje výrobních sil a výrobních vztahů. Nezapomíná ani na kulturní dějiny a rozvoj vzdělanosti.

Autorům se podařilo přesvědčivým způsobem objasnit společenský pokrok ve starověku v souvislosti s návazností řecké civilizace a civilizace Předního východu a organicky spojit římské dějiny s helénistickým světem. Nesoustřeďují se však ve své práci pouze na obecně známé úseky starověkých dějin, ale věnují také náležitou pozornost i oblastem takzvaně okrajovým a obdobmí domněle úpadkovým. Kniha je bohatě vybavena mapami a barevnými a černobílými fotografiemi, zobrazujícími nezřídka i méně známé starověké památky.

Komentáře ke knize
Jan Burian

19. 3. 1929 Hlohovec klasický filolog a historik, překladatel z latiny a starověké řečtiny V letech 1948-52 vystudoval latinu a francouzštinu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde pak 1953-64 působil jako asistent a odborný asistent na katedře věd o antickém starověku, 1969 se stal docentem. V letech 1964-70 byl vědeckým pracovníkem Historického ústavu Československé akademie věd, 1970-90 vedoucím vědeckým pracovníkem Kabinetu pro studia řecká, římská a latinská Československé akademie věd. Od 1991 přednáší na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě, kde byl 1994 byl jmenován profesorem, a od 1995 také na Fakultě humanistiky Trnavské univerzity. Zabývá se dějinami antického Říma, se zvláštním zřetelem na císařské období , ale i obecnými dějinami starověku . Je autorem monografií , spoluautorem populárně naučné knihy Záhadní Etruskové , autorsky se podílel na Dějinách pravěku a starověku . Překládá antická historická díla z latiny a řečtiny, zpravidla ve spolupráci s Bohumilou Mouchovou.

Pavel Oliva

Pavel Oliva byl český klasický filolog, historik antiky a spisovatel. Narodil se jako starší ze dvou synů do dobře situované měšťanské rodiny; jeho otec Oskar Ohrenstein pocházel ze Soutic a byl obchodním zástupcem firmy pro nákup a prodej chmele, matka Josefa, rozená Spitzová , pocházela z Kutné Hory. Dětství prožil v Praze ve Fibichově ulici, na pomezí Vinohrad a Žižkova. Navštěvoval tam klasické gymnázium. Celý život se věnoval antické civilizaci, zejména kultuře a jejím jazykům – latině a řečtině. Vzhledem k tomu, že byl postižen nacistickými rasistickými zákony, byl v sedmnácti letech vyloučen z klasického gymnázia a nedlouho poté zařazen do jednoho z prvních transportů do židovského ghetta v Terezíně. V průběhu války byl pak přesunut do koncentračního tábora Osvětim-Březinka. Oba rodiče i mladší bratr Otokar zahynuli v transportu do koncentračního tábora Pavel Oliva byl doyenem české historické vědy a v oboru studií o antickém starověku ji na mezinárodním fóru reprezentoval déle než půl století. Řadu let působil v Historickém ústavu ČSAV a spolupracoval též s Kabinetem pro klasická studia ČSAV a s Ústavem řeckých a římských studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Přednášel i na univerzitách v zahraničí, zejména v Německu a ve Velké Británii, kde byl v roce 1981 hostujícím profesorem na univerzitě v Oxfordu. Aktivně se podílel na četných mezinárodních kongresech, zastupoval československou a českou vědu o antických studiích v komitétu Eirene, v Mezinárodní federaci pro klasická studia a v Mezinárodní akademické unii při UNESCO. V roce 1946 se stal členem KSČ, odkud byl v roce 1970 vyloučen. Byl předsedou Jednoty klasických filologů, dopisujícím členem Německého archeologického ústavu a Rakouského archeologického ústavu. Publikoval velké množství studií o aktuálních otázkách dějin starověku v odborných časopisech i v zahraničí...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet