Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Chrám světa : svatyně, kulty a mysteria starověkého Egypta

Miroslav Verner

Academia | 2010


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 567
Jazyky: česky
Vydání: Vyd. 1.
ISBN: 9788020018618
Vydáno v: Praha
Vystaveno: čt 24. listopadu 2022 11:49
Číslo položky: 444621

Podtitul: Svatyně, kulty a mysteria starého Egypta / Už dvě století probíhají v Egyptě archeologické výzkumy, které přinášejí nové a stále podrobnější informace o staroegyptských památkách. Týká se to i staroegyptských chrámů, jejich architektury, výzdobného programu a náboženských textů. Výsledky bádání publikované v desítkách odborných monografií a stovkách článků však dosud nebyly včas a vhodným způsobem zprostředkovány širší veřejnosti. Pokusy o popularizaci této složité a navzájem provázané problematiky mají spíše encyklopedický ráz a omezují se většinou na stručný rozbor architektury a vývoje pokud možno co největšího počtu chrámů, doplněný jednoduchými plánky, několika velmi zběžnými údaji o tom, které božstvo bylo v chrámu uctíváno, kdo chrám postavil a případně ho v moderní době zkoumal.

V bohatě ilustrované, odborně fundované a přitom čtivé publikaci Chrám světa. Svatyně, kulty a mysteria starého Egypta se autor snaží, jak už název napovídá, o poněkud širší a důkladnější pohled nejen na stavební vývoj, ale také na význam chrámu v kontextu staroegyptské civilizace. Usiluje o zasazení vybraného souboru hlavních staroegyptských chrámů do širšího historického, náboženského a archeologického kontextu. Snaží se chrám „oživit“ tak, aby se dnešnímu návštěvníkovi nejevil jen jako sice malebná, ale konec konců nepřehledná a málo říkající směsice pylonů, nádvoří, sloupových síní, obelisků, soch a kaplí ve více či méně dochovaném stavu. Chrám byl ve starém Egyptě především místem konání mnoha často složitých obřadů, působištěm hierarchicky uspořádaných a při výkonu služby organizovaných kněží a dějištěm velkých náboženských svátků a slavností. Chrámy, zejména ty důležitější, měly ve starém Egyptě i rozsáhlé hospodářské zázemí s vlastní administrativou a ty největší z nich byly také významnými mocenskými centry zasahujícími do politického života země.

Komentáře ke knize
Miroslav Verner

Miroslav Verner je český archeolog a egyptolog, v letech 1975–2000 byl ředitelem Československého, resp. Českého egyptologického ústavu FF UK v Praze a Káhiře. Specializuje se na archeologii doby stavitelů pyramid zejména v období 5. dynastie, pod jeho vedením probíhal český výzkum v Abúsíru. rozhovory Chrám světa, Academia 2010

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více