Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Cholera

Jozef Nižnánsky

Slovenský spisovateľ | 1989


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 393
Jazyky: slovensky
Edice: Retro 67x
Vydání: 3. vyd
ISBN: 80-220-0096-5 (brož.)
Vydáno v: Bratislava
Vystaveno: po 3. října 2022 12:47
Číslo položky: 411456

Populární dobrodružně-historická próza Jozefa Nižnánského je u čtenářů stále oblíbená. I v tomto díle autor zúročil své nadání pro nečekané zvraty, řetězové zápletky i milostné scény. Popisuje skutečné historické události - selské povstání na Slovensku v roce 1831 proti útlaku šlechty. Ukazuje bídu a tragédii lidu zesílenou všudypřítomnou, masově rozšířenou a nevyléčitelnou nemocí. Na pozadí těchto dramatických událostí se odehrává milostný trojúhelník krasavice Magdy Broškové, švarného nadporučíka a statečného Michala Hudáka.
Román svou formou působí dramatický, je plný vzruchu a nevšedních situací, v nichž výstižným způsobem přibližuje čtenáři všude přítomnou politiku a morální rozklad tehdejší společnosti.V závěrečné kapitole knihy jsou zajímavé záznamy o tragickém konci vzbouřenců.

Komentáře ke knize
Jozef Nižnánsky

Jožo Nižnánsky byl slovenský básník, spisovatel-prozaik, publicista a překladatel, autor populárních historických románů a pověstí. Pocházel z nemajetné rodiny, jeho otec byl železniční dozorce. Základní školu navštěvoval v Brestovanech, Zavaru a v Satu Mare , gymnázium potom ve Svätém Juru a v Trnavě. Po maturitě se zapsal na práva, která však nedokončil, neboť dal z finančních důvodů přednost novinářské praxi. Od roku 1923 se tak stal novinářem z povolání. Mezi lety 1924 a 1938 byl redaktorem deníku agrární strany Slovenská politika, kde uveřejnil většinu svých románů na pokračování. Postupně redigoval časopisy Nový svet , časopisy Demokratické strany Čas v obrazoch a Demokratický týždenník , Život v obrazoch a jiné. V letech 1949 – 1951 pracoval jako redaktor ve Vydavatelství ROH, v letech 1950-1954 pracoval ve vydavatelství Obroda, od roku 1952 byl také redaktorem Světa socialismu, později Slovenského nakladatelství dětské knihy a do roku 1957, kdy odešel do důchodu, ve slovenském vydavatelství Mladé letá. Od této doby se věnoval překladatelské činnosti a přeložil: více než 20 děl z ruštiny němčina maďarština francouzština

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více