Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Chci vydat svědectví ; verše přeložila Michaela Jacobsenová] II, Deníky 1942-1945.

Victor Klemperer

Paseka | 2004


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Část souboru: Chci vydat svědectví - Victor Klemperer (2002, Litomyšl)
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 663
Jazyky: česky
Překladatel: Michaela Jacobsenová
Vydání: Vyd. 1
ISBN: 80-7185-615-0 (váz.)
Vydáno v: Praha
Vystaveno: čt 24. září 2020 16:13
Číslo položky: 117000

V mnohých ohledech nezastupitelné Klempererovo svědectví vyniká přesností, historickou předvídavostí i citlivou psychologií postav a nevyhýbá se sebekritice ani humoru. Žid Klemperer z asimilované rodiny vzdělanců si v Denících vyměňuje role s filologem a romanistou Klempererem a při psaní záznamů se rád zabývá proměnami jazyka Třetí říše, jež názorně vysvětluje a přiřazuje jim skrytý význam.

Málokteré dílo vzbudilo tak mimořádný ohlas jako deníky Victora Klemperera, které ve dvou svazcích z let 1933–1941 a 1942–1945 zachycují přesným a výmluvným způsobem pronásledování Židů v Německu za nacistické krutovlády z pohledu oběti. Klemperer, protestant ze vzdělané židovské rodiny, profesor romanistiky v Drážďanech, se poté, co byl jako osoba režimu z rasových důvodů nepohodlná zbaven všech funkcí, penzionován a přežíval v chudobě a nucené izolaci jen díky tomu, že žil ve smíšeném manželství, poté, kdy mu byl zamezen i vstup do knihoven a on nemohl pokračovat v romanistických studiích, rozhodl zaměřit svou pozornost výlučně na zachycování každodenního, neustále se stupňujícího nacistického teroru vůči židovskému obyvatelstvu v Drážďanech. Deníky vznikaly neúnavným, stylisticky nezvykle vybroušeným zaznamenáváním událostí, příkoří a individuálního teroru mezi obyčejnými lidmi a jsou strhujícím sociologickým, psychologickým i historickým svědectvím doby.

„Bez přehánění lze … konstatovat, že vydání deníkových záznamů Viktora Klemperera z dob nacistické totality představuje na poli memoárové literatury jeden z nejvýznamnějších nakladatelských počinů posledních let.“ Tomáš Bavorovský, Host, 1/2003

Komentáře ke knize
Victor Klemperer

Victor Klemperer byl německý spisovatel a literární historik, romanista. Byl bratrancem německého skladatele a dirigenta Otto Klemperera. Klemperer se proslavil zejména svým pojednáním LTI – Notizbuch eines Philologen z roku 1947 a svými Deníky, v nichž dokumentoval své postavení židovského intelektuála v německé společnosti v době nacismu.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu