Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Charta 77 : 1977-1989 : od morální k demokratické revoluci : dokumentace

Československé dokumentační středisko nezávislé literatury | 1990

Zobrazit vše

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 525
Jazyky: česky
Editor: Vilém Prečan
Edice: 6. svazek ed. Acta creationis 4x, 1. svazek ed. Dokumenty demokratické revoluce 5x
Vydání: Acta creationis (6.), Dokumenty demokratické revoluce (1.)
ISBN: 80-900422-1-X
Vydáno v: Scheinfeld
Vystaveno: pá 28. srpna 2020 20:58
Číslo položky: 113874

Charta 77 (1977-1989) : Od morální k demokratické revoluci : dokumentace / uspořádal Vilém Prečan ; [doslov Václav Havel].

Tato kniha představuje první pokus obsáhnout celou dosavadní cestu Charty 77 od jejího vzniku až na práh současnosti; takřka až k okamžiku vítězství demokratické revoluce v Československu. Je to zároveň první knížka o Chartě 77, která vznikla v těsné spolupráci s domácími svobodnými institucemi a vyjde na domácí půdě, určená k volnému prodeji
v českých a slovenských knihkupectvích.
Navazuje na několik dřívějších publikací vydaných v exilu. Kniha začíná Prohlášením Charty 77 z ledna 1977 a má tyto oddíly: Texty o Chartě 77, Texty Charty 77 (přesněji výbor jejích dokumentů), anotovaný seznam všech dokumentů Charty 77 doplněný věcným rejstříkem, seznam signatářů Prohlášení Charty, seznam mluvčích Charty 77 a kratičký oddíl Místo epilogu s textem Václava Havla z října, který - zejména v závěrečná pasáži - přesně pojmenovává nejpodstatnější poučení z období „morální revoluce" a antipolitické politiky pro naši současnost a budoucnost, tedy i pro budoucnost Charty 77.

Výběr textů o Chartě ukazuje, jak se o ní uvažovalo a psalo v jejím vlastním prostředí i mimo ně. Pokud jde o prostředí mimo Chartu, jsou tu vybrány texty vůči Chartě nepřátelské (aparát KSČ a oficiální masová
média), s Chartou sympatizující ( dva články exilové: Povolný a Prečan) i jeden z těch, které byly odrazem nepochopení, oč vlastně Chartě šlo (Zelený).
Těžiště tohoto oddílu je ovšem v článcích a esejích, do nichž byla uložena kritická sebereflexe domácího nezávislého myšlení.

Podobně kuse a torzovitě bylo možno představit dokumenty Charty 77 v oddílu Texty Charty. Není pochyb o tom, že nejméně jedna třetina
z celkového počtu více než 570 dokumentů Charty 77 by si zasloužila zveřejnění tiskem v plném znění.
Snahou pořadatele bylo poskytnout obraz o širokém tematickém záběru dokumentů Charty, dostatečně postihnout téma sebereflexe Charty a adekvátním způsobem představit produkci každé z trojice mluvčích.

Nejobsáhlejší věcné informace o Chartě 77 - reálie - jsou zachyceny v anotovaném seznamu opatřeném věcným rejstříkem, v seznamu mluvčích a v seznamu signatářů.

Komentáře ke knize
Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více