Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.
Sleva 10 % při nákupu nad 499 Kč do pondělní půlnoci s kódem "kniznivysluzka"

Znejúce ozveny + Čestná povinnosť - výber z politických statí a článkov 1933-1944 : Zv. 2 - výber z politických statí a článkov 1933-1944

Ladislav Novomeský

Epocha | 1969

Zobrazit vše

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 2 svazky
Jazyky: slovensky
Překladatel: Zora Jesenská
Edice: 2. svazek ed. Publicistika 0x
Vydání: 1. vyd
ISBN: 75-109-69
Vydáno v: Bratislava
Náklad: 3 000 ks
Poznámka: obálka Emil Bačík
Vystaveno: ne 13. prosince 2020 12:19
Číslo položky: 134139

Sú básnici, ktorí sa uzatvárajú do svojho sveta, a sú básnici, ktorí prekračujú hranice tohto užšieho domova citov, snov a predstáv, aby sa vydali do sveta nielen so svojou poéziou, ale aj s nespokojnosťou, odporom a rebelanstvom, a pokračovali v zápase proti zlej moci, krivde, nespravodlivosti a neslobode, prípadne posilňovali dobro v ľuďoch. K tomuto druhu básnikov patrí Ladislav Novomeský. Spoločnosť pozná jeho poéziu, ktorá po viacročnej násilnej prestávke legálne žije medzi nami, pozná mnohé jeho prejavy a články o problémoch novších dejín našej kultúry a politického života.

Novomeský publikoval množstvo úvah, článkov, štúdií už v čase, keď vstupoval prvými veršami do literatúry. Urobil tak na stránkach komunistickej, ľavicovej a pokrokovej tlače slovenskej i českej. Štvorzväzkový výber z tejto jeho tvorby predstavuje Novomeského ako vzdelaného a bystrého novinára a publicistu, ktorý so zápalom vrhal sa do zápasu za humanistickú a socialistickú premenu sveta. Výber z rokov 1924 až 1944 ukazuje Novomeského ako aktívneho odporcu sociálnej nerovnosti, vykorisťovania, ako obrancu slovenského pracujúceho ľudu, kritika rozličných politických čachrov a intríg buržoáznych strán, ako vykladača správnych vzťahov Čechov a Slovákov, ako odporcu fašizmu. Ide o roky prvej republiky a fašistického slovenského štátu, o obdobie skúšok charakteru a cti humanistického novinára, v ktorých Novomeský obstál veľmi čestne. Jeho príspevky o kultúre a umení sú dôkazom, že i v nich ostal tvorcom, básnikom, jemným analytikom zmyslu umenia a možno povedať i projektantom vývinu celej národnej kultúry.

Vydanie výberu zo statí a článkov básnika Laca Novomeského prispeje k poznaniu Novomeského ako novinára a politika, k poznaniu nášho spoločenského a kultúrneho vývinu. Je tiež rehabilitačným aktom u jedného z čelných predstaviteľov davistov a predstaviteľov komunistickej strany, ktorých stihli nespravodlivé zásahy zvole a nezákonnosti v päťdesiatych rokoch.

L. Novomeský Publicistika 1924-1944

I. zv. ZNEJÚCE OZVENY 1924-1932
II. zv. ČESTNÁ POVINNOSŤ 1933-1944
III. zv. MANIFESTY A PROTESTY 1924-1937
IV. zv. SLÁVNOSŤ ISTOTY 1938-1943

Komentáře ke knize
Ladislav Novomeský

Ladislav Novomeský, též Laco Novomeský , byl slovenský a československý básník, publicista a politik Komunistické strany Slovenska, člen skupiny DAV, pověřenec školství a osvěty a poslanec československých zákonodárných sborů, v 50. letech pronásledovaný v rámci čistek v KSČ, v 60. letech rehabilitovaný. Pocházel z rodiny krejčího Samuela Novomeského a Irmy roz. Příkopové. Rodiče se přestěhovali ze Senice do Budapešti, kde se narodil a absolvoval obecnou školu a gymnázium . Po roce 1919 se přestěhovali a ve studiu pokračoval v Senici a na učitelském ústavu v Modre, kde v roce 1923 odmaturoval. Začal působit jako učitel a zároveň se jako externí posluchač zapsal na Filozofickou fakultu Univerzity Komenského, kde ho zaujala literární a politická činnost. Začal pracovat jako redaktor časopisu Mladé Slovensko , který převzal po Jánu Poničanovi a aktivně působí ve skupině DAV. Vstoupil do komunistické strany a pracoval v tiskových orgánech KSČ - jako redaktor, pak odpovědný redaktor Pravdy chudoby, Proletárky a Munkasa v Ostravě, redaktor Rudého večerníčku v Praze. V roce 1922 zveřejňuje příští davista Ján Poničan článek Slováci a internacionalismus v témže roce vzniká Volné sdružení studentů socialistů Slovenska, ve kterém působí kromě Poničana i Okáli, Clementis, Siracký, Tomášik-Dumín - zveřejňují nejdříve v časopise Svojeť, později v revue Mladé Slovensko. Novomeský na DAV navázal kontakt právě přes Volné sdružení studentů socialistů ze Slovenska. V Praze se pak stal spolu s Urxem, Okálim, Clementisem a Poničanem součástí avantgardní levicové skupiny DAV . O DAVu Novomeský prohlásil: V roce 1927 je vězněn za tiskové přestupky a platí pokuty. Jak uvádí Štefan Drug, policejní agenti o Novomeském v hlášeních psali jako o nebezpečném komunistovi ...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet