Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Cesta kolem světa

Charles Darwin

Mladá fronta | 1959


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 537
Jazyky: česky
Překladatel: Josef Wolf, Zora Wolfová
Edice: 59. svazek ed. Veda mládeži 35x
Vydání: V Mladé frontě 2. vyd
Vydáno v: Praha
Náklad: 14 250 ks
Poznámka: obálka Oldřich Hlavsa
Vystaveno: st 23. února 2022 16:22
Číslo položky: 286599

V r. 1839 vydal Ch. Darwin Cestu kolem světa, která je součástí oficiální zprávy P. Kinga a R. Fitz Roye, kapitánů výzkumných lodí Adventure a Beagle (Narrative of the surveying voyages of His Majesty’s ships Adventure and Beagle, between the years 1826 and 1836, describing their examination of the southern shores of South America, and the Beagle’s circumnavigation of the Globe, London 1839). Do češtiny nebylo kupodivu jako první přeloženo Darwinovo hlavní dílo, ale právě Cesta kolem světa, a to v r. 1912.
Přečíst si Cestu kolem světa znamená pochopit, jak se vyvíjel Darwinův pohled na svět, jak byly nalézány příčinné souvislosti mezi pozorováními a jejich interpretací. Zde jsou popsány začátky pozdějšího darwinistického pojetí vývoje živých forem. Mladý Darwin si však všímá i věcí, kterým by jiný přírodovědec stěží věnoval pozornost, natož aby je v souhrnu své zprávy uvedl.

Komentáře ke knize
Charles Darwin

Charles Robert Darwin, FRS byl britský přírodovědec a zakladatel evoluční biologie. Evoluční teorii opíral o přírodní výběr a pohlavní výběr. Byl synem lékaře a vnukem botanika. Vystudoval teologii na University of Cambridge, studia ukončil v roce 1831. Zpočátku se zabýval studiem geologických formací v horách Walesu, načež se roku 1831 vydal na 1742 dnů trvající výzkumnou cestu kolem světa na lodi HMS Beagle . Během této plavby Darwin shromáždil cenný přírodovědecký materiál a uspořádal svou základní koncepci přirozeného vzniku a vývoje druhů evolucí, jejímž hlavním hybatelem měl být dle jeho názoru přírodní výběr. Nejzásadnější byl pro něj v tomto ohledu pětitýdenní pobyt na Galapágách. O autorství teorie evoluce se Darwin dělí s Alfredem R. Wallacem. Charles Darwin se narodil v Mount House, ve Shrewsbury, hrabství Shropshire, v Anglii, dne 12. února 1809 jako pátý ze šesti dětí bohatého lékaře Roberta Darwina a Susannahy Darwin . Byl vnukem hrnčíře a podnikatele Josiaha Wedgwooda a Erasma Darwina, lékaře, vynálezce, básníka a vědce, liberálního whigovce, který formuloval evoluční myšlenky již na konci osmnáctého století v lékařsko-zoologickém pojednání Zoonomie. Erasmus Darwin dokonce přidal do rodinného erbu 3 lastury hřebenatky a latinsky psaný text „E Conhis Omnia“, tedy „Vše pochází z lastur“, což převzal i jeho syn Robert Darwin a přidal si ho do svého ex libris. Oba dědečkové pocházeli z prominentní anglické rodiny Darwinů–Wedgwoodů, která podporovala unitářskou církev. Jeho matka zemřela, když mu bylo pouhých osm let. Již o rok později nastoupil na „internátní“ školu v Shrewsbury. Na podzim...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet