Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Československo můj osud : kniha života českého demokrata 20. stol. Sv. 2, kniha 1, Emigrací k vítězství : Svazek první, kniha 1 - kniha života českého demokrata 20. století

Prokop Drtina

Sixty-Eight Publishers | 1982

Zobrazit vše

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Část souboru: Československo můj osud : kniha života českého demokrata 20. století - Prokop Drtina (1982, Sixty-Eight Publishers)
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 253
Jazyky: česky
Série: Československo, můj osud 4.
Vydáno v: Toronto
Poznámka: obálka Barbora Munzarová
Vystaveno: čt 11. června 2020 9:09
Číslo položky: 102795

Podtitul: Emigrací k vítězství.

Kniha života českého demokrata 20. století. Třetí kniha osudů Prokopa Drtiny zachycuje období po skončení války až do roku 1947.

Exilové vydání. Obsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstřík. Předmluva Jaroslav Drábek, grafická úprava Věra Držmíšková. Obálku navrhla Barbora Munzarová.

Komentáře ke knize
Prokop Drtina

Prokop Drtina byl český právník a politik. Před druhou světovou válkou byl tajemníkem prezidenta Edvarda Beneše a během ní působil jako jeho blízký spolupracovník a pod pseudonymem Pavel Svatý také jako komentátor českého vysílání londýnského rozhlasu. Po válce se stal ministrem spravedlnosti a byl jedním z demokratických ministrů, kteří v únoru 1948 podali demisi. Jako významný obhájce demokratického zřízení byl po tomto komunistickém puči perzekvován a vězněn. Podpořil Chartu 77. Narodil se v rodině univerzitního profesora Františka Drtiny. Byl členem legendární Dvojky, pražského skautského oddílu. Po maturitě na smíchovském reálném gymnáziu vystudoval v letech 1919–1923 Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a poté nastoupil na místo úředníka české finanční prokuratury. Ve dvacátých letech byl činný ve studentském hnutí a v letech 1925–1928 působil jako předseda studentstva Národní strany práce. V letech 1926–1938 byl předsedou klubu Přítomnost, který založil společně s Jaroslavem Drábkem. V roce 1929 místo úředníka české finanční prokuratury opustil a začal pracovat v Kanceláři presidenta republiky. V roce 1936 se stal osobním tajemníkem prezidenta Edvarda Beneše. Po okupaci v roce 1939 se stal členem odbojové organizace Politické ústředí, 26. prosince 1939 ilegálně emigroval do zahraničí. Během války působil jako politický referent a spolupracovník prezidenta Edvarda Beneše a jako komentátor českého vysílání londýnského rozhlasu. Aby neriskoval perzekuci svých blízkých na území nacistické říše, používal pseudonym Pavel Svatý. V letech 1944–1945 byl členem československé vládní delegace pro osvobozené území a v říjnu 1944 s ní působil na území Slovenska obsazeném povstalci. Po válce byl členem předsednictva Československé strany národně socialistické a poslancem Prozatímního Národního shromáždění a Ústavodárného Národního shromáždění. Od listopadu 1945 do února 1948 byl ministrem spravedlnosti. V tomto obdo...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu