Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Česko-ruský slovník : Češsko-russkij slovar‘

Bohuslav Ilek, M Martinková, Leontij Vasiljevič Kopeckij, Karel Horálek, Evgenij Melnikov, Z Šromová, Zdeňka Šromová

Státní pedagogické nakladatelství | 1973


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 1242
Jazyky: česky , rusky
Edice: Střední slovníky jednostranné 59x
Vydání: 4. vyd
Vydáno v: Praha
Vystaveno: st 9. března 2022 15:43
Číslo položky: 293010

Kniha Česko navazuje na úspěšné tituly Země, Zvíře a Člověk, které vydal Knižní klub v uplynulých 3 letech, a současně na řadu encyklopedií Universum. Česko je původní encyklopedie, věnovaná českým reáliím. Obsahuje přibližně 8 000 abecedně řazených hesel zahrnujících hlavně medailony 3 500 českých osobností (nebo těch, které se zapsaly do naší historie), dále zde najdeme charakteristiky kolem 2 000 významných českých, moravských a slezských měst a obcí s aktuálními údaji o počtu obyvatel z roku 2005 nebo 2004. Pro tuto oblast je obzvlášť významná i obrazová složka knihy, neboť většina z 2500 fotografií představuje současnou tvář země v srdci Evropy. Důležitou součástí encyklopedie jsou i události, které tvoří naše dějiny. Přidanou hodnotu knihy tvoří 35 syntetických tematických kapitol, které charakterizují celá významná odvětví české reality. Vedle základních textů zahrnují i některá dílčí hesla např. osobností, která jsou pak v abecedním korpusu řešena odkazem. Dále obsahují mapy, tabulky a jiné obohacující doplňky k danému tématu.

Komentáře ke knize
Bohuslav Ilek

Bohuslav Ilek byl český vysokoškolský učitel, rusista, literární vědec a překladatel z ruštiny. Platí za zakladatele olomoucké rusistiky. Bohuslav Ilek se narodil roku 1902 v obci Rovečné u Bystřice nad Pernštejnem, Po maturitě na gymnáziu v Boskovicích začal roku 1922 studovat slovanskou filologii a anglistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde také roku 1946 získal doktorát. Od roku 1927 Bohuslav Ilek vyučoval češtinu, ruštinu a polštinu na obchodní akademii v Olomouci, v letech 1946–1955 přednášel ruský jazyk a literaturu na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Roku 1951 habilitoval pro obor ruské a sovětské literatury a v roce 1955 se stal profesorem. Již od roku 1953 působil Bohuslav Ilek také v Praze, zpočátku na Vysoké škole ruského jazyka a literatury. Roku 1960 se stal ředitelem Ústavu ruského jazyka a literatury na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a v této funkci působil do roku 1970, kdy odešel do důchodu. Bohuslav Ilek patřil k zakladatelům novodobé české rusistické medievalistiky, zejména svou habilitační prací Život protopopa Avvakuma. Studie o stylu. Překládal středověkou a klasickou ruskou i sovětskou prózu a postupně se stále více zabýval teorií překladu, který chápal jako komplexní jev jazykový, literární, ideologický a společenskohistorický.

Karel Horálek

Karel Horálek byl český jazykovědec, slavista, paleoslovenista, bulharista, literární vědec a historik, folklorista, textolog, lexikograf, versolog, vysokoškolský pedagog, člen korespondent ČSAV. Po maturitě na reálném gymnáziu několik let pracoval jako kreslič v grafickém závodě v Brně, v letech 1935–1939 studoval na FF MU češtinu, filozofii a slovanskou filologii, poté krátce zůstal v jejím svazku jako asistent. V rámci represí po 17. listopadu 1939 byl zatčen a šest měsíců vězněn v koncentračním táboře Oranienburg, od srpna 1940 do září 1945 byl zaměstnán v Kanceláři Slovníku jazyka českého. V roce 1945 získal na FF MU doktorát filozofie a nastoupil na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, kde v roce 1946 habilitoval, následně byl jmenován docentem a od 1947 profesorem slovanské jazykovědy. Na FF UK zastával různé pozice, byl proděkanem, ve čtyřech funkčních obdobích děkanem tehdejší filologické fakulty , vedoucím katedry slavistiky .V roce 1956 byl zvolen členem korespondentem ČSAV, od roku 1972 do 1978 působil ve funkci ředitele Ústavu pro jazyk český ČSAV, v dalších letech jako vědecký konzultant Ústavu pro českou a světovou literaturu ČSAV.V květnu 1941 se stal členem Pražského lingvistického kroužku. Vedle plnění pedagogických povinností a s nimi spojeným výkonem akademických funkcí vyvíjel intenzivní organizátorskou domácí i zahraniční vědeckou činnost, byl členem Mezinárodní komise folkloristické, Komise pro dějiny slavistiky při Mezinárodním komitétu slavistů, působil v redakčních radách časopisů Slovo a slovesnost a Slavia. V letech 1940–1945 se podílel na přípravě Příručního slovníku jazyka českého, uspořádal, redigoval a vydal Velký rusko-český slovník a Česko-rus...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více