Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Česká výslovnostní norma

Jiřina Hůrková-Novotná

Scientia | 1995

Kategorie:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Sešit
Počet stran: 74
Jazyky: česky
Vydání: 1. vyd
ISBN: 80-85827-93-X (brož)
Vydáno v: Praha
Vystaveno: čt 25. listopadu 2021 10:50
Číslo položky: 248293

Každý kulturní jazyk existuje ve dvou podobách: mluvené a psané. Historicky prvotní je podoba mluvená. Dávno před tím, než se lidé naučili zaznamenávat své myšlenky písmem, a tak je uchovávat na delší dobu, dorozumívali se mezi sebou ústně.
Cílem obou podob jazyka, mluvené i psané, je sdělování myšlenek, zprostředkování styku mezi lidmi. obě podoby mají však vedle společných vlastností a znaků obecně jazykových také své vlastní, specifické prostředky, svou vlastní normu, která se týká jak používání základních jednotek ( v mluvené podobě například hlásek, v psané podobě písmen), tak i výstavby vyšších celků ( např. slov a vět).

Komentáře ke knize
Jiřina Hůrková-Novotná

Doc PhDr. Jiřina Hůrková, CSc. . Vysokoškolská pedagožka na AMU, autorka prací z oboru českého jazyka, uměleckého přednesu, fonetiky českého jazyka a mluveného slova. Absolventka filozofické fakulty Karlovy univerzity, 1958-1989 nejprve asistentka, po obhájení disertační práce z oboru zvukové stránky jazyka od roku 1966 vědecká pracovnice Kabinetu fonetiky při Ústavu pro jazyk český ČSAV. 1967 doktorát z filozofie. Vědecko-výzkumná činnost zaměřená na fyziologii a akustiku řeči, kulturu mluveného projevu a výzkum výslovnostních norem. 1990-1993 vedoucí oddělení fonetiky a mluvené komunikace Ústavu pro jazyk český AV ČR. Autorka řady odborných publikací z oboru zvukové stránky jazyků a také učebních a vzdělávacích textů pro přednašeče a divadelníky.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Lidé také hledají

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet