Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Česká literatura XX. století

Bedřich Václavek

Vladimír Orel | 1935


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 173
Jazyky: česky
Vydáno v: Praha
Poznámka: obálka Vojtěch Tittelbach
Vystaveno: st 18. prosince 2019 16:28
Číslo položky: 81465

Vydání Václavkova přehledu České literatury XX. století má pro nás zvláštní význam, uvažujeme-li o tom, co Václavek znamenal pro naši literární historii a kritiku. Neboť tato knížka byla uzavřením a zároveň účtováním s jeho vlastním posavadním vývojem v nazírání na literaturu a umění vůbec.

Kniha byla svému autorovi příležitostí vyzkoušet dosavadní methodické pracovní výsledky. Literaturu tu chápe jako určitý kulturní útvar, který spolu s jinými kulturními útvary vychází z určitých společenských skutečností, jimiž je určován a spoluutvářen, ale na něž opět sám reaguje a působí.

Václavek se snaží vždy o úplný pohled na spojení jednotlivých básnických individualit s celou dobou a jejím usilováním. Z tohoto konkrétního postupu vyšly přímo mistrovské literární portréty. O těch, jichž podobizny má Václavek ve své knize, řekl F. X. Šalda, že "jsou zváženi ve své celé složitosti na velmi jemných vážkách a pečlivě prokresleni do svých posledních odstínů. Jsou to vesměs karakteristiky hutné a věcné, kde každý rys je doložen poukazem na to nebo ono dílo básníkovo, a odrážejí se velmi příznivě od plytkých namnoze a frázovitých karakteristik Arne Nováka, tak nekriticky přeceňovaných." Václavek tu totiž chce na konkrétním materiálu demonstrovat, že literatura není snad jen ilustrací určitých sociálních skutečností, nýbrž že běží vždy o souvislosti mnohem složitější.

Jestliže nyní knihu znovu vydáváme, činíme tak právě z těchto důvodů: pro její methodickou podnětnost. Její sociologická methoda je pro naší literární historii určité novum. Nejenže se staví proti prázdnému formalismu, nýbrž i proti běžné u nás positivistické deskripci. Také její dialektičnost přináší nové popudy k přemýšlení. A těmito svými stránkami nepřestala být živá dodnes.

Komentáře ke knize
Bedřich Václavek

Bedřich Václavek byl český marxistický estetik, literární teoretik a kritik. Jako člen Devětsilu byl stoupenec poetismu. Rozpracoval směr socialistického realismu. Bedřich Václavek se narodil 10. ledna 1897 v Čáslavicích u Třebíče. Pocházel z chudé rodiny. Gymnázium vystudoval v Třebíčí. Poté studoval germanistiku a bohemistiku na Filozofické fakultě Karlovy Univerzity v Praze. Jeho učiteli byly přední osobnosti české literární vědy a folkloristiky: Zdeněk Nejedlý, Otokar Fischer, Čeněk Zíbrt a další. Po ročním studiu na univerzitě v Berlíně působil krátce v Brně jako středoškolský profesor a potom po většinu svých tvůrčích let jako knihovník Zemské a univerzitní knihovny v Brně a Studijní knihovny v Olomouci. Soustavně byl veřejně činný. Byl nejvýznamnějším představitelem levice v literární vědě. Ve dvacátých letech byl členem avantgardy sdružené v Devětsilu. Ve 30. letech působil v Levé frontě. Za okupace se zapojil do protifašistického odboje, byl zatčen, převezen do koncentračního tábora v Osvětimi a 5. března 1943 pravděpodobně usmrcen injekcí. Dnes je po něm pojmenována jedna z kolejí Univerzity Palackého v Olomouci a ulice v Třebíči, v Olomouci a v Praze-Dejvicích. První Václavkovou knihou je soubor statí o jeho současnících Od umění k tvorbě . Další byla historická monografie Poezie v rozpacích . Třetí nejdůležitější knihou byla Česká literatura 20. století . Jeho dílu projevila úctu Filozofická fakulta MU v Brně, která ho posmrtně jmenovala docentem pro obor novější české literatury.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat