Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.
Sleva 10 % při nákupu nad 499 Kč do pondělní půlnoci s kódem "kniznivysluzka"

Česká Lípa

Marie Vojtíšková, Jaroslav Panáček

Severočeské nakladatelství | 1976


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 269
Jazyky: česky
Vydání: 1
Vydáno v: Ústí nad Labem
Vystaveno: čt 24. září 2020 17:41
Číslo položky: 117080

Práce přináší studii M. Vojtíškové: Politické dějiny České Lípy a J. Panáčka: Procházka městem. První sleduje vývoj města od počátků do znovuupevnění feudalismu po husitských válkách, od poděbradského věku do Bílé hory, oddoby temna k předpokladům pro vznik průmyslového města, zachycuje město v období kapitalismu a socialismu a připojuje přehled feudálních držitelů města. Druhá, pojednávající o městě z hlediska urbanistického, přibližuje památkya památníky, zabývá se vodou a světlem, veřejnou zelení, veřejnými prostranstvími a připojuje soupis náměstí a ulic. Knihu doplňuje fotografický materiál k oběma studiím.

Komentáře ke knize
Marie Vojtíšková

Marie Vojtíšková byla dlouholetá ředitelka Okresního archivu v České Lípě, autorka řady odborných publikací a čestná občanka města Česká Lípa. Narodila se v Praze, kde i vystudovala gymnázium a poté na Filozofické fakultě Karlovy univerzity český jazyk, literaturu a historii. Během studií se seznámila s Břetislavem Vojtíškem, za něhož se v Praze roku 1951 i vdala. Oba se pak přestěhovali do České Lípy, kde se Marie stala učitelkou, zatímco manžel přijal roku 1952 funkci ředitele českolipského muzea. Když musel narukovat k povinné základné vojenské službě, zastoupila ho v muzeu manželka a když se vrátil, přijala v roce 1955 místo první ředitelky nového českolipského a okresního archivu. Manželé v roce 1960 dokázali získat pro muzeum i archiv prostory někdejšího kláštera a později i zámek ve Stvolínkách. Marie Vojtíšková byla ředitelkou okresního archivu 30 let, do důchodu odešla v roce 1985. Z archivu dokázala vybudovat velmi kvalitní a čistou instituci, v jeho prostorách upravila řadu archivních expozic určených veřejnosti, z nichž Svět archiválií z roku 1980 a Pečetě - umění a historický pramen z roku 1984 byly hodně ceněny, protože přesáhly svým pojetím hranice města. Absolvovala stovky přednášek, exkurzí, napsala velké množství příspěvků do tiskovin a iniciovala i vydávání samostatných publikací archivu. Hlavně její zásluhou byly vydány dvě ediční řady, nevelká edice Inventář Okresního archivu Česká Lípa a hlavně dlouholetá kvalitní edice Českolipsko literární. Přispívala do každé z vydaných publikací. Mnohé práce napsala společně se svým manželem, který byl autorem i řady samostatných prací. V roce 2000 byli oba manželé jmenováni čestnými občany města Česká Lípa. V roce 2008 jí ministr vnitra udělil medaili Za zásluhy o české archivnictví....

Jaroslav Panáček

Narozen 11. 4. 1908 v Mladé Boleslavi, zemřel 15. 4. 1992 v České Lípě. Archivář v okresním archivu v České Lípě, autor vlastivědné práce o České Lípě.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet