Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Bratr vyvržených : kněz na pařížské periferii

Guy Gilbert

Portál | 2012


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 92
Jazyky: česky
Překladatel: Eva Špinková
Vydání: Vyd. 2.
ISBN: 9788026201380
Vydáno v: Praha
Poznámka: obálka Kateřina Tvrdá
Vystaveno: po 5. září 2022 11:38
Číslo položky: 394146

Kněz na pařížské periferii.

Legendární kniha známého francouzského apoštola delikventní mládeže uvádí čtenáře do začátků jeho působení v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století v Paříži, v devatenáctém obvodě. Guy Gilbert pochopil, že o práci mezi mládeží není třeba mluvit, ale že je třeba mezi mladými žít, poznat je, naslouchat jim, stát se jedním z nich. Většinová společnost na ně reagovala strachem a pohrdáním, mladí se naopak propadali do zoufalství a beznaděje, jejichž krajní podobou bylo násilí. Kniha není jen dobovým svědectvím o jednom výjimečném knězi, podává také plastický obraz okrajové mládeže, který zůstává silnou inspirací pro dnešek. Předkládá galerii postav a lidských osudů, mnohdy i velice dramatických. Najdeme tu však i příběhy o nalezeném východisku a obnovené naději na nový život.
Guy Gilbert, známý francouzský vychovatel delikventní mládeže, kněz, se věnuje nejen mládeži, ale všem lidem, jejich problémům, soužití i křesťanskému přístupu k životu. Každý rok ve Francii vychází jedna až dvě jeho knihy, které stále vzbuzují zájem, lidé chodí na jeho přednášky, vyhledávají ho v těžkých situacích, jeho vystoupení přenášejí média. V Portálu vyšly také jeho knihy Až do krajnosti (1994), Evangelium podle svatého lotra (2008), O dětech a výchově (2009), Buďte světlem (2011) a Srdce v ohni (2012).

Komentáře ke knize
Guy Gilbert

Guy Gilbert je nekonformní francouzský římskokatolický kněz. Svůj život zasvětil zejména práci s mladými lidmi na okraji společnosti. Za svou činnost obdržel Řád čestné legie. Guy Gilbert pochází z křesťanské rodiny, měl 14 sourozenců. Knězem chtěl být „vždycky“ – své povolání uslyšel ve 13 letech. V roce 1948 vstoupil do semináře v Alžírsku. Proti své vůli se musel účastnit alžírské války, v níž v letech 1954–1962 sloužil jako zdravotník. „Díky své službě v armádě jsem se rozhodl být knězem právě v Alžírsku. Z té země prakticky všichni křesťané utekli do Francie a zbylo tam jen muslimské obyvatelstvo. Cítil jsem, že právě pro službu v Alžírsku jsem povolán. A tak jsem se ocitl sám uprostřed muslimů, kde jsem se začal starat o tamní mládež, zvláště pak o tu její část, která žila na hraně zákona či rovnou za ní,“ uvedl Gilbert. V Alžírsku zůstal do roku 1970. Pak se vrátil do Paříže, kde se opět soustředil na práci s mladými delikventy v 19. pařížském obvodu, kde žila početná komunita potomků Evropanů, narozených v Alžírsku. „Měl jsem tenkrát svoji motorku a spolu s dalšími kněžími jsme šli do ulic mezi mladé výtržníky a zlodějíčky... Setkal jsem se s násilím, které jsem do té doby vůbec neznal. Vyrůstal jsem v milující rodině..., kde nebylo po násilí ani stopy. Evangelium mne také nenaučilo násilí, ale lásce a jemnosti. A najednou jsem byl konfrontován s agresivitou,“ řekl Gilbert. Později koupil rozpadlý statek v jižní Francii. Spolu s mladými lidmi zde vybudoval centrum, které jim má umožnit návrat do běžného života. Je to místo, kde pracují, starají se o zvířata, jsou v kontaktu s přírodou a mohou také rozvíjet sebe sama. Zájemci o život na statku se počítají na stovky, přijmout mohou každoročně jen deset. Výsledky považuje Gilbert za velice dobré, ačkoli k „zázračným znovuzrozením“ dochází jen málokdy: „Jsou to lidé, kteří nemají žádné vzdělání, často ani nechodí do školy, páchají nejrůznější kriminální činnos...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat