Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Boris Vian

Philippe Boggio

Paseka | 2004


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 341
Jazyky: česky
Překladatel: Jiří Dědeček, Zuzana Dlabalová
Vydání: Vyd. 1
ISBN: 80-7185-461-1 (váz.)
Vydáno v: Praha
Poznámka: obálka Milan Jaroš
Vystaveno: čt 28. října 2021 12:20
Číslo položky: 236819

Obsáhlá biografie Borise Viana – takřka mytického jazzmana, písničkáře, originálního prozaika a souputníka existencialistů – přiblížuje tragický lidský rozměr a myšlenkovou hloubku tohoto autora a zároveň podává plastický obraz doby, kdy pařížské Saint-Germain-des-Prés znamenalo pro francouzský umělecký život totéž co svého času Monmartre nebo Montparnasse.

Málokterému francouzskému spisovateli druhé poloviny dvacátého století se u nás doslalo tak vřelé čtenářské odezvy jako autorovi Pěny dní, ba lze říci, že Boris Vian tkví v povědomí českých čtenářů snad i pevněji než slavný předobraz románového Jean-Sol Parlra. Postupně jsme objevovali Viana romanopisce, povídkáře a nejnověji i textaře, ale také fiktivního Vernona Sulttvana, autora skandálních románů americké drsné školy, nebo průvodce čtenáře po čtvrti Saint-Germain-des-Prés. O to více vynikne tragika osobního a zejména autorského osudu tohoto spisovatele, jehož velikost se nám dnes jeví nezpochybnitelná. Philippe Boggio, novinář působící v prestižním francouzském deníku Le Monde, čerpal látku pro svou zasvěcenou biografii z písemných pramenů i ústních svědectví Vianových blízkých. Podařilo se mu podat plastický obraz jeho života od idylického dětství – se zhoubnými následky pro osobnost, ale šťastnými pro literaturu – až po tragicky předčasnou smrt, s jejíž hrozbou Vian vlastně neustále žil. Vyvstává před námi Vian slušný hoch i Vian zlatomládežník, Vian recesista a žertéř a Vian vášnivý jazzman, Vian inženýr a Vian patafyzik, Vian syn, otec, manžel a milenec, Vian písničkář, přítel exislencialistů a zneuznaný spisovatel, jehož zabilo jeho ďábelské druhé já, autorský pan Hyde-Vernon Sullivan.

Verše přeložil Jiří Dědeček.

Komentáře ke knize
Philippe Boggio

Spisovatel, novinář a redaktor. Stál u zrodu Marianne. Převážně však pracuje jako spisovatel. Je autorem biografíí Coluche a Boris Vian, které se staly bestsellery.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet