Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Bombi Bitt a já : [román mého dětství]

Fritiof Nilsson Piraten

Evropský literární klub | 1941


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: 228
Jazyky: česky
Ilustrátor: Jaroslav Weiss
Překladatel: Břetislav Mencák
Série: Kmen
Vydáno v: Praha
Poznámka: obálka Jaroslav Šváb
Vystaveno: út 21. června 2022 11:26
Číslo položky: 352769

Mluví se často o nedostatku humoristických knih a o vzácnosti humoristických autorů. Také už se dlouho vedou o nás vády a půtky pro to, proč naše národní povaha je „záhadně a dissonančně stkána" a proč na našich čelech čas od času sídlí „chmury s nevrlostí". Kniha, kterou otvíráte, však ve vás vyvolá dobrou mysl a smích. Je veselá a šťastná.

Jeden severský kritik nad ní vtipně poznamenal, že ten slavný nebožtík Mark Twain může být aspoň nyní v nebi bez obav. Bombi Biti, rošťácký ferina a hlavní postava Nillsonovy knihy je prý jediný a povolaný nástupce jeho pověstného Toma Sawyera.

Úspěch knihy o Bombi Bittovl mezi čtenáři a překlady do četných jazyků oblibu této „nejzábavnější knihy poslední doby" potvrzují.

Kdo je Bombi Bitt? Autorův kamarád z détstvl a syn vesnické ženy s velmi špatnou pověstí, podněcovatel všech podfuků a lumpáctví, které s ním provádějí jeho nejbližší přátelé: pumpař Jöns, přihlouplý silák Tikling, koňský handlíř Nlls a mnoho a mnoho jiných. Vlastní těžiště knihy je v líčení veselého, pestrého, pijáckého, cirkusáckého a rošťáckého života v jižním Švédsku.

Kniha nesentimentální a čistá při všem svém cynismu a zlu, kterého se dopouštějí její hrdinové, bohatá událostmi a životná ve svých osobách již také proto, že její děje autor sám v mládí prožil. Ilustracemi Jar. Weisse a neobyčejně zdařilým překladem Břetislava Mencáka dostalo se veselému dílku v českém vydáni tak pěkné formy, jaké nemá v žádném překladu do jiných řečí, jichž existuje bezpočet, a konečně ani v originálu.

Komentáře ke knize
Fritiof Nilsson Piraten

Nils Fritiof Adam Nilsson byl švédský humoristický spisovatel. V roce 1932 zanechal advokátní praxe a stal se spisovatelem na volné noze. Jeho knihy, zasazené do rodného kraje Skåne, se vyznačují citlivým zobrazením různých pábitelských postaviček, které dobře znal z vlastní zkušenosti. Úspěch měla jeho první kniha Bombi Bitt a já, jejíž poetika bývá často srovnávaná s díly Marka Twaina. Další kniha Kozel zahradníkem je satirou, v níž se z nevzdělaného zbohatlíka stane vážený církevní hodnostář. Román Knihkupec, který se přestal koupat je laděn spíše tragikomicky; hlavním hrdinou je staromládenecký maloměstský intelektuál, který doplatí na svou naivitu v jednání se ženami. Autorův svérázný humor dokumentuje nápis na jeho náhrobku: „Zde leží popel muže, který měl ve zvyku všechno odkládat na další den. Na smrtelné posteli se ale polepšil a 31. ledna 1972 opravdu zemřel.“ Knihu Bombi Bitt a já zfilmoval v roce 1968 Jarl Kulle, hlavní roli hrál Stellan Skarsgard. Ve Švédsku se od roku 1989 uděluje Piratenova cena za nejlepší humoristický román.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více