Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Bomba pro Heydricha

Dušan Hamšík, Jiří Pražák

Československý spisovatel | 1970

Zobrazit vše

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 220
Jazyky: česky
Vydání: 4
Vydáno v: Praha
Náklad: 15 000 ks
Vystaveno: ne 18. dubna 2021 15:14
Číslo položky: 171696

První polovina reportáže sleduje Heydrichovo mládí, prožité v maloburžoazním rodinném prostředí, jeho kratičký pobyt ve válečném námořnictvu, jeho kariéru v SS, jeho metody, jak zneškodnit soupeře, a posléze jeho krvavou činnost v tzv. protektorátě. Druhá pak popisuje politickou motivaci atentátu, přípravy k jeho provedení, jež zanedbaly konspirační pravidla, provedení atentátu, vypátrání útočníků a nacistické represálie.
Pro nové vydání podrobili autoři svou práci kritické revizi a přepracovali, kde bylo třeba, původní text. "To se týká především interpretace nacistické politiky vůči českému národu a tím také Heydrichovy role při jejím koncipování a uskutečňování, jakož i motivace atentátu, jak se utvářela v kruzích londýnské odbojové garnitury." Obdobně se snažili přesněji postihnout i vývoj domácího odboje, úlohu agenta A-54 i význam rivality ve vztazích mezi Heydrichem a Canarisem.

Komentáře ke knize
Dušan Hamšík

Dušan Hamšík byl český novinář, spisovatel a scenárista. Jako novinář působil v redakcích řady periodik – Mladá fronta, Květy , Obrana lidu , Čs.voják . Po roce 1968 mu režim znemožnil oficiálně publikovat, proto své texty vydával pod jinými jmény nebo pracoval anonymně. Pod jménem Jaroslava Dietla zpracoval vzpomínky fotbalisty Ivo Viktora Můj dres číslo 1 , pod jménem Jaroslava Vokřála napsal doslovy ke knihám Oty Pavla. Anonymně spolupracoval s Karlem Kachyňou na scénářích televizních inscenací Zlatí úhoři, Velký případ malého detektiva, seriálu Vlak dětství a naděje a filmech Smrt krásných srnců a Oznamuje se láskám vašim. Jeho knižní prvotinou Začátek je v Jáchymově s budovatelským nadšením popisuje těžbu uranu v Jáchymově a stavbu pokusného jaderného reaktoru v Řeži u Prahy. Další knihu O zuřivém reportéru E. E. Kischovi napsal společně s Alexejem Kusákem. Knihu Bomba pro Heydricha vytvořil společně s novinářem Jiřím Pražákem. Další texty již zpracoval samostatně – Oběd s Adenauerem , Génius průměrnosti , Spisovatelé a moc , Havárie na sklonku dne . Až posmrtně, v roce 1986, pak vyšla kniha Druhý muž třetí říše o Heinrichu Himmlerovi. Od května 1978 jako kandidát tajné spolupráce a od července téhož roku až do konce svého života působil rovněž jako agent komunistické StB, krycí jméno Chrudimský. Svůj život v roce 1985 ukončil sám, když spáchal sebevraždu předávkováním léky.

Jiří Pražák

Narozen 16.12.1926 v Praze, zemřel 25.11.2002. PhDr., archivář, práce z oboru, publikace a překlad z oboru vojenství.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více