Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Bílý klaun : sbírka fejetonů a jiných krátkých textů

Lenka Procházková

Epocha | 2014

Kategorie:
Štítky:

89 Kč 45 Kč

Stav:
Dobrý
Dostupnost: Skladem pro e-shop
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 205
Jazyky: česky
Vydání: Vyd. 1.
ISBN: 9788074252099
Vydáno v: Praha
Poznámka: obálka Lukáš Fibrich
Vystaveno: út 15. listopadu 2022 12:25
Číslo položky: 439506

Bílý klaun – sbírka fejetonů a jiných krátkých textů Lenky Procházkové. Mnohé z nich spisovatelka publikovala v novinách a časopisech. Další vycházejí v tištěné podobě poprvé. Od chvíle, kdy se autorčiným zásadním tématem staly takzvané církevní restituce, se totiž její kritické články objevují už jen na internetových serverech. Snadno zapamatovatelná tvář a hluboký hlas Lenky Procházkové zmizely i z veřejnoprávní televize. Také natáčení filmu o Janu Masarykovi, k němuž zpracovala scénář, bylo Českou televizí odloženo. Spisovatelka hodnotí situaci lapidárně: „Já jsem začínala v samizdatu, takže jsem si od počátku zvykla psát svobodně, bez cizí nápovědy. A pokud je dnes upřímnost opět vnímaná jako hřích, není to pro mě žádná nová zkušenost a ani nová křižovatka. Zkrátka v tom ‚hříchu‘ setrvám.” Texty obsažené ve sbírce Bílý klaun jsou důkazem toho, že jejich autorka (dcera spisovatele Jana Procházky) převzala otcovo krédo, že politika má být pro každého a že: Nic není ztraceno, dokud to nevzdáme my sami… Kniha obsahuje i znění archívních dokumentů (trestní oznámení na členy vlády Petra Nečase i na kardinála Dominika Duku a dopisy odeslané papeži Benediktovi a papeži Františkovi).
Lenka Procházková (* 1951) publikovala své první prózy v osmdesátých letech v samizdatu a v exilových vydavatelstvích (Růžová dáma, Oční kapky, Smolná kniha, Jan Palach a povídkové sbírky: (Tři povídky, Přijeď ochutnat a Hlídač holubů). Od devadesátých let publikuje oficiálně (Pan ministr, Šťastné úmrtí Petra Zacha, Zvrhlé dny), Jak si stojej nebožtíci (fejetony, spoluautor Aleš Pejchal), Dopisy z Bamberka (fejetony), Beránek (historický román o Ježíši z Nazareta), Zavři oči (pohádky), Zpráva spolku Šalamoun (dokument o stavu justice v ČR), Narušitel (román z diplomatického prostředí), Slunce v úplňku (románově zpracovaný příběh Jana Palacha), Zvonek a pak chorál (knižní rozhovor vedený Ivou Pekárkovou), Za Fidelem na Kubu (cestopisný román ze současné Kuby). Autorka napsala i řadu rozhlasových, televizních a divadelních her. Její fejetony, komentáře a další aktuální politické texty vychází ve sbírce Bílý klaun.

Komentáře ke knize
Lenka Procházková

Lenka Procházková je česká prozaička, dcera Jana Procházky, signatářka Charty 77. Její prózy vycházely nejprve v ineditní edici Petlice a v zahraničí . Je autorkou několika románů, sbírek povídek, řady fejetonů a dalších litérárních děl a také aktivní členkou několika organizací sdružujících literáty. Je nositelkou medaile Za zásluhy I. stupně. Vystupuje dlouhodobě aktivně ve veřejném prostoru v Česku, a to včetně několika neúspěšných kandidatur na volené posty. Její veřejné vystupování je spojováno jejími kritiky s českým konzervativním, nacionalistickým a protiimigračním hnutím. Ve svých textech publikovaných převážně v nezávislých médiích se věnuje hlavně kritice současných poměrů v Česku a v Evropské unii. Vystupuje také proti katolické církvi a byla její hlasitou oponentkou v kauzách církevních restitucí a výstavby Mariánského sloupu v Praze. Její otec Jan Procházka byl spisovatel. Má dvě mladší sestry. Její sestra Iva Procházková je rovněž spisovatelka. Má tři děti se dvěma partnery - dvě dcery a syna. Otec zemřel předčasně roku 1971. Atmosféru jeho pohřbu popisuje ve svém fejetonu Děkovačka pro hrobníka. Po otcově smrti jako nejstarší ze tří dcer zdědila psací stroj. Své první fejetony v novinách uveřejňovala pod pseudonymem Lenka Burianová. Současně už jako svobodná matka dokončovala vysokoškolské studium na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a starala se o svou dceru Mariu. Román Růžová dáma nabídla k vydání pod vlastním jménem. V té době však byla již signatářkou Charty 77, a proto kniha nevyšla. Růžová dáma byla poprvé vydána v samizdatové edici Petlice, což mělo pro autorku osudový význam - vznik přátelství se spisovatelem Ludvíkem Vaculíkem. Ten se stal na mnoho let jejím životním partnerem a otcem mladší dcery Cecílie a syna Josefa. Po samizdatovém vydání Růžová dáma vyšla v exilovém nakladatelství Index v Kolíně nad Rýnem a byla oce...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat