Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Bibliografie Karla Čapka : (soupis jeho díla)

Miroslav Halík, Jiří Opelík, Boris Mědílek, František Knopp, Margita Křepinská, Věra Buriánková, Věra Dostálová, Jitka Mědílková, Vlasta Volfová

Academia | 1990


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 658
Jazyky: česky
Edice: Edice soupisů Strahovské knihovny 1x, 8. svazek ed. Soupisy Strahovské knihovny 0x
Vydání: 1
ISBN: 80-200-0050-X
Vydáno v: Praha
Náklad: 2 000 ks
Vystaveno: po 6. května 2019 14:15
Číslo položky: 60740

Kniha pracovníků AV podává podrobný přehled vydaných prací Karla Čapka. Chronologicky počínaje rokem 1904, s informacemi o vydavateli, údaji o knize, číslu vydání, včetně časopiseckých článků a statí. Přehled knižních vydání v čs. jazyce i v jiných jazycích.

Komentáře ke knize
Miroslav Halík

Narozen 30.6.1901 v Domažlicích, zemřel 5.8.1975 v Praze. PhDr., knihovník, literárněvědné práce, editor díla Karla Čapka.

Jiří Opelík

Jiří Opelík je český literární kritik, historik, editor a učitel. Narodil se v rodině bankovního úředníka, po maturitě na gymnáziu studoval češtinu a němčinu na Univerzitě Palackého, byl žákem také Oldřicha Králíka a Pavla Trosta, absolvoval roku 1955 diplomovou prací Zakarpatské dílo Ivana Olbrachta. Poté byl asistentem na katedře bohemistiky v Olomouci a zároveň dva roky musel nuceně pracovat jako pomocný dělník ve slévárně. Své tituly získal za práci na tématech: Románové dílo Václava Řezáče a monografii Josefa Čapka. Od roku 1954 publikoval své kritiky, články a studie v mnoha časopisech, pracoval v Ústavu pro českou literaturu v Praze, později začal též redigovat, pravidelně přispíval do Zpravodaje Společnosti bratří Čapků. Napsal mnoho předmluv a doslovů k českým dílům 20. století, kterými se celoživotně zabývá. Již na počátku své kariéry se etabloval jako lexikograf svým autorským a redakčním podílem na Slovníku českých spisovatelů. Věnoval se studiu některých autorů, obzvláště Olbrachta, Závady, Kainara, Mikuláška, Skácela, Strnadela, Kundery a Vaculíka. Díla i autory soudil důkladnou analýzou tvaru a významového směřování, jako oponentovi ideologického hodnocení literatury mu byla kritériem přesnost pojmenování evokované skutečnosti, důslednost, nedůslednost či hranice spisovatelovy umělecké metody a míra autonomnosti jeho uměleckého světa. Oceňoval zejména díla směřující k intelektualizaci, k úvahovosti, analytičnosti a koncepčnímu pojetí reality, toto vše realizoval ve svém reprezentativním výboru ze svých kritik a to pojmenoval Nenáviděné řemeslo. Po počátku normalizace se vzdal literární kritiky a věnoval se literární historii, lexikografii a ediční činnosti. Podílel se spolu s J. Slavíkem na Lexikonu české literatury. V Opelíkově díle dominuje zájem o dílo bratří Čapků, vyniká jeho ediční počin výboru z literárněvědných prací Oldřicha Králíka a soubor poezie Jana Skácela. Jiří Opelík byl jedním z vůdčích...

Boris Mědílek

Narozen 18. 2. 1925 v Náchodě, zemřel 8. 10. 2016 v Praze. PhDr., bibliograf, publicista, pracovník Národní knihovny a Památníku národního písemnictví. Práce v oboru.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Google Logo Google Star
4.6 zákaznické recenze

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat