Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Běž, Bambi, běž : Skutečný příběh krásné policistky odsouzené za vraždu, které se podařilo uprchnout a získat srdce celé Ameriky

Kris Radish

S Aktuell | 1993


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 319
Jazyky: česky
Překladatel: Jiří Lukšín, Václav Chytil, Vítězslav Bělovský
Vydání: 1
ISBN: 80-85597-16-0 80-85491-40-0
Vydáno v: Bratislava
Vystaveno: čt 13. června 2019 14:06
Číslo položky: 65546

Skutečný příběh krásné policistky, která byla odsouzena za vraždu a které se podařilo utéct z vězení a získat si srdce celé Ameriky.
Ať se to zdá jakkoliv neuvěřitelné, tento šokující příběh Laurie Bembenekové zvané Bambi, odsouzené na doživotí za vraždu, kterou nespáchala, je skutečný a do poslední tečky pravdivý. O Bambi tehdy psali nejen všechny místní noviny, ale i New York Times a Washington Post. Avšak teprve z pera Kris Radishové se můžeme dovědět, jak to bylo ve skutečnosti a jak se Bambi pravděpodobně stala obětí policajního komplotu.
Když Laurie v mládí navštěvovala policejní akademii, nezapřela, že je dcerou policisty, a dosahovala vynikajících výsledků. Ale už krátce po nástupu k policajnímu sboru se zhrozila z mravního úpadku, který zde vládl: policisté udržovali sexuální styky s prostitutkami, prodávali drogy, pornografii a když své rozhořčení neskrývala, byla za nepatrný přestupek propuštěna.
Krátce nato zavraždění bývalé manželky jejího muže osudově změnilo její život. Proti veškeré logice ji zničehonic obžalovali, ačkoliv podezřelým byl především její manžel, kterému se však šikovnou právní kličkou podařilo získat imunitu a který také svým svědectvím u soudu vydatně pomohl k Lauriinu uvěznění. Laurie neměla štěstí ani na advokáty - ten, který ji obhajoval nejdéle, byl později dokonce zbaven advokátske licence - a Lawrencie Ann Bembeneková byla odsouzena výlučně na základě nepřímých a náhodných důkazů.
Kniha Běž, Bambi, běž, vypráví také o neúnavném soukromém detektivu Irovi B. Robinsovi, který je přesvědčený o Lauriině nevině a riskuje vše, včetně vlastního života (v průběhu vyšetřování měl řadu anonymních telefonických výhrůžek, ve kterých mu hrozili smrtí), aby ukázal celému světu, kolik důkazů zůstalo utajeno a kolik svědectví bylo překrouceno a zároveň poukázal i na zkorumpovanost a mravní otrlost milwauckého policejního sboru. Člověku zůstává až rozum stát, když čte, jakými rafinovanými triky a podvody hodili takový těžký zločin na hlavu nevinné oběti - počínaje záměnou vražedné zbraně a osudné kulky, až po podvrženou paruku a křivě vypovídající svědky.
Kniha umožňuje procítit bolest a úzkost ženy, která strávila jednu třetinu svého mladého života marným bojem za získání svobody. Čtenář má možnost nahlédnout do ženské věznice i do nevyzpytatelných kliček justičního systému. Zděšeně si uvědomí, že to, co se stalo Bambi, se velice lehce může přihodit komukoliv.
Večer 15. července 1990, po osmi letech pobytu v nápravně-výchovném ústavu ve visconsinském Taycheedahu, se Laurie Bembeneková protáhla přes dvaceticentimetrový otvor stěny vězeňské prádelny a s pomocí svého čtyřiatřicetiletého přítele uprchla do Kanady.
Okamžitě začala zuřivá honička. Na ulicích, domech, autách i tričkách se však současně objevily nápisy: BĚŽ, BAMBI, BĚŽ. Lidé pochopili, že Lawrencie Ann Bembeneková prchá před nespravodlivostí, a takto ji podporovali při útěku.
14. října 1990 okresní soudce W. J. Haese vydal příkaz, aby bylo zahájeno přísně tajné vyšetřování okolností zatčení a usvědčení Laurie Bembenekové, aby se s konečnou platností zjistilo, zda se stala obětí komplotu. A Laurie zatím v Kanadě usiluje o získání statutu uprchlíka, odvolávajíc se na skutečnost, že ve Spojených státech byla persekvována.

Komentáře ke knize
Kris Radish

Kris Radishová, držitelka několika cen za novinářskou tvorbu a finalistka prestižní Pulitzerovy ceny, přednáší žurnalistiku na Wisconsinské univerzitě v Milwaukee. Se svou rodinou žije v Oconomowoku ve státě Wisconsin.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více