Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Besídka zvláštní školy

Miloslav Šimek, Jiří Grossmann

Růže | 1969


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 65
Jazyky: česky
Ilustrátor: Jiří Šlitr
Vydání: 1
Vydáno v: České Budějovice
Vystaveno: út 9. března 2021 14:22
Číslo položky: 160585

Kniha obsahuje povídky našich předních komiků Miloslava Šimka, Jiřího Grossmanna a Jiřího Krampola. Dělí se na dvě části. V první části jsou povídky, které napsal v kavárně Slavie MŠ s již zesnulým JG. V druhé polovině publikace se setkáváme s humornými příběhy MŠ a JK. Všichni tři herci působili resp. působí v divadle Semafor, kde uvedli hry „Besídka žáků zvláštní školy“ resp. „Besídka bývalých žáků zvláštní školy“, podle nichž byla napsána tato kniha.

Komentáře ke knize
Miloslav Šimek

Miloslav Šimek byl český komik, herec a spisovatel, známý svým přínosem českému humoru a zábavě. Narodil se 7. března 1940 v Praze a svou prací v divadle, rozhlase a televizi se stal významnou osobností české kultury. Šimek je známý především díky spolupráci s Jiřím Grossmannem, s nímž vytvořil populární komediální dvojici, která zanechala trvalou stopu v české komedii. Jejich vystoupení často kombinovala humor s hudebními prvky, což mělo u diváků velký ohlas.

Jiří Grossmann

Jiří Grossmann byl český komik, humorista, zpěvák, textař, divadelní autor a muzikant spjatý s divadlem Semafor. Tvořil autorskou a hereckou dvojici s Miloslavem Šimkem . Nazpíval duety s Naďou Urbánkovou či Miluškou Voborníkovou. Jeho tvorba se Šimkem patřila ve své době k vrcholu české politické satiry, psali však i texty a skeče ryze absurdního rázu. Svou jedinou filmovou roli ztvárnil v muzikálu z pera Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého Zločin v šantánu . Zemřel ve 30 letech na Hodgkinovu chorobu. Během vojenské služby založil Jiří Grossmann s Miloslavem Šimkem a Karlem Černochem hudební soubor. Byla mu zde poprvé diagnostikována Hodgkinova choroba, která byla v té době prakticky neléčitelná, a kvůli tomu byl propuštěn do civilu a k souboru se již nevrátil. Tehdy se ale ještě podařilo onemocnění chirurgickým zákrokem odstranit. V té době také potkal svou budoucí manželku Janu Bonhardovou. Hlásil se na filozofickou fakultu, tam ho ale nevzali, a tak začal studovat ČVUT. Během studií na stavební fakultě, kterých později zanechal, hrál na kontrabas a zpíval v kapele Dixie Party a později hrál po večerech v klubu Olympik. S Miloslavem Šimkem se začal scházet v kavárně a psát spolu své první společné povídky a hry. Sedávali zejména u jednoho stolu který nazývali ,,tradiční". Lidé tam prý moc nesedávali, neboť se nacházel u toalet. Grossmann se Šimkem si ho ale tak oblíbili, že Jiří Grossmann na něj zespoda vyryl jejich iniciály. Nikdo ale neví, kde ten stůl s jejich jmény skončil. Vzhledem k tomu, že Šimek byl zapřisáhlý nekuřák, kouřil cigarety jen Grossmann a kouř vždy foukal „omylem“ přímo Šimkovi do očí. Jejich první hra nesla název V tomhle teta nehraje. S Jiřím Brabcem založil skupinu Country Beat Jiřího Brabce. Mnoho písní, které pro tuto skupinu napsal, poté zpíval sám nebo je zpívali jiní zpěváci . V roce 1967 dostali Grossmann se Šimkem...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více