Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Básnický almanach 1959

Václav Zykmund

Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění | 1960

Štítky:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 246
Jazyky: česky
Editor: Milan Kundera
Edice: 121. svazek ed. Klub čtenářů 1629x
Vydání: 1
Vydáno v: Praha
Náklad: 115 000 ks
Poznámka: obálka Václav Zykmund
Vystaveno: pá 31. ledna 2020 13:39
Číslo položky: 86216

Poslední v řadě Básnických almanachů přináší 88 básní českých a slovenských autorů. Vedle známých jmen jsou tu zastoupeni i básníci nejmladší generace, kteří dosud knižně nepublikovali. Sborník je uveden básní V. Nezvala, napsanou těsně před smrtí a poznamenanou tušením blízkého konce.

Kniha obsahuje básně těchto autorů: Kundera Milan, Nezval Vítězslav, Trýb Antonín, Bednář Jaroslav, Semeráková Františka, Smrek Ján, Jirko Miloš, Branislav František, Alda Jan, Seifert Jaroslav, Kapoun Karel, Gottlieb František, Holan Vladimír, Nechvátal František, Lacina Václav, Plávka Andrej, Noha Jan, Stehlík Ladislav, Halamová Maša, Lysohorsky Óndra, Bureš Miloslav, Hrubín František, Mikulášek Oldřich, Kostra Ján, Bart Ilja, Urbánková Jarmila, Kriebel Zdeněk, Taufer Jiří, Bednář Kamil, Pártošová Štefánia, Horov Pavol, Lenko Július, Kolář Jiří, Bunčák Pavol, Čivrný Lumír, Kainar Josef, Pilář Jan, Žáry Štefan, Reisel Vladimír, Vrbová Alena, Fikar Ladislav, Fiala Vlastimil, Hauková Jiřina, Kundera Ludvík, Školaudy Vlastimil, Hořec Jaromír, Fleischmann Ivo, Hilč Jindřich, Vyhlídal Oldřich, Štítnický Ctibor, Skála Ivan, Jestřáb Vojtěch, Skácel Jan, Kryštofek Oldřich, Fried Jiří, Maršíček Vlastimil, Holub Miroslav, Svoboda Jiří V., Havel jiří, Ostaš Jiří, Šotola Jiří, Diviš Ivan, Štern Jan, Pick Jiří R., Lajčiak Milan, Mihálik Vojtech, Kohout Pavel, Horký Otakar, Šiktanc Karel, Rúfus Milan, Florian Miroslav, Ferko Milan, Štuka Ivo, Kožíšek Martin, Macourek Miloš, Borská Ilona, Červenka Miroslav, Turčány Viliam, Dvořáčková Vlasta, Mojík Ivan, Uhde Milan, Turan Ján, Veselský Jiří, Ondruš Ján, Štroblová Jana, Gold Jiří, Dewetter Jaroslav.

Komentáře ke knize
Václav Zykmund

Václav Zykmund byl český výtvarný kritik a teoretik, malíř, fotograf a grafik. Dále působil jako středoškolský a vysokoškolský pedagog, zakladatel literární edice Ra v Rakovníku a surrealistické Skupiny Ra v Brně. Absolvoval reálné gymnázium v Rakovníku a poté studoval deskriptivní geometrii a kreslení na Přírodovědecké fakultě UK a na ČVUT. V roce 1933 vstoupil do KSČ. Roku 1936 založil v Rakovníku literární edici Ra, kterou vydával Akademický studentský spolek. V letech 1937–1939 působil jako profesor kreslení na Ruském reformním gymnáziu v Mukačevu, 1939–1945 na reformním reálném gymnáziu v Brně-Králově poli. Od roku 1940 žil v Brně se svou první ženou Marií a dcerou Olgou. Od počátku války v letech 1940–1948 působil spolu s L. Kunderou, Z. Lorencem, O. Mizerou ad. v postsurrealistické skupině Ra, kterou inicioval. Roku 1948 byla skupina komunistickým režimem zakázána. Do té doby Zykmund vystavoval i v zahraničí, např. na na výstavách čs. moderního umění v Paříži, Bruselu, Antverpách, Luzernu. V letech 1945–1972 byl scenáristou, výtvarníkem a režisérem animovaného filmu v Brně a pedagogem JAMU. V letech 1960–1965 byl externím pedagogem Vysoké školy výtvarných umení v Bratislavě a zároveň do roku 1972 vedoucím Katedry výtvarné teorie a výchovy na Filozofické fakultě UP v Olomouci, od roku 1966 jako docent. Roku 1968 byl zakládajícím členem a členem výboru České společnosti pro estetiku při ČSAV. Byl členem Mezinárodní asociace výtvarných kritiků AICA, SVU Mánes, Bloku moravsko-slezských umělců v Brně, SVU Aleš, Skupiny Parabola, Sdružení Q a funkcionář SČSVU. V roce 1972 byl vyloučen z KSČ a byl mu udělen zákaz činnosti v oblasti kultury. Věnoval se pak intenzivně vlastní výtvarné tvorbě. Byl členem skupiny DOFO , což byla skupina předních olomouckých fotografů, založená roku 1958. Skupina zanikla roku 1967. Rané dílo Václava Zykmunda bylo ovlivněno Šímou, Picassem a surrealisty,...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat