Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Básnická tvorba Štefana Žáryho

Štefan Žáry, Ivan Plintovič

Slovenský spisovateľ | 1967


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 105
Jazyky: slovensky
Edice: 7. svazek ed. Siluety 0x
Vydání: 1
Vydáno v: Bratislava
Vystaveno: pá 26. června 2020 12:37
Číslo položky: 104878

"IVAN PLINTOVIČ zaoberá sa tvorbou básnika Štefana Žáryho so zápalom znalca i človeka, prejavujúceho intímny citový vzťah k skúmanému literárnemu zjavu. Solídna fundovanosť dôkazového postupu jeho metódy, dosť blízkej literárnohistorickému skúmaniu, obsahuje zároveň však aj estetické vnímanie kvalít Žáryho poézie, ktorá prekonala taký pozoruhodný vývoj. Spoluzakladateľ slovenského nadrealizmu a jeden z jeho najvýznačnejších predstaviteľov tvorí po roku 1945 poéziu skôr realistickú a po roku 1956 "ide za myšlienkovým, intelektuálnym rozpätím a napätím života, uberá sa za filozofickým a estetickým aspektom skutočnosti, vedie polemický dialóg so sebou samým i s dobou". Schému tohto vývinu vypĺňa autor objavovaním Žáryho osobnosti, charakteristikou jeho priam zázračnej metafory, zakalenej ohňom nadrealistickej kŕčovitej krásy, ktorá neskoršie v dialektickej zrážke so skutočnosťou a y bipolarite zmyslov a myslenia, senzualizmu a intelektualizmu vydáva ovocie žiarivej žáryovskej poézie.

Štúdia je vážnym pokusom o charakteristiku významného básnického zjavu Štefana Žáryho a o jeho dobové literárne zaradenie. Dopĺňa ju bibliografia básnikovho diela pôvodného i prekladového."

Anotácia na prebale

Komentáře ke knize
Štefan Žáry

Štefan Žáry byl slovenský básník, prozaik, esejista, překladatel a novinář, představitel nadrealistické poezie, též autor knih pro děti a mládež. Byl manželem spisovatelky Hany Ponické, zemřel 4 dny po ní. Narodil se v učitelské rodině a vzdělání získával v Ponikách, Zvoleně, Banské Bystrici a později na Filosofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě . Roku 1942 nastoupil na vojenskou službu a během druhé světové války bojoval na italské frontě. Po skončení vojny pracoval jako redaktor v Národní obrodě, v ČTK v Římě a od roku 1950 pracoval ve Svazu slovenských spisovatelů. Jeho činnost je spjatá hlavně s vydavatelstvím Slovenský spisovatel, kde pracoval 20 let, dlouho jako šéfredaktor a ředitel. Od roku 1970 se věnoval výlučně psaní literatury. V roce 1961 byl laureátem státní ceny Klementa Gottwalda, v roce 1968 mu byl udělen titul zasloužilý umělec. Začátky jeho literární tvorby se vážou k jeho gymnaziálnímu studiu. První díla uveřejňoval časopisecky , první kniha mu vyšla až v roce 1938. Začínal psaním vlastenecké poezie, později se námětem pro jeho díla stalo vnitřní rozpoložení lyrického subjektu až tragický pocit života, ale také kritika společenských jevů. Stále častěji se v jeho dílech objevuje problematika mravnosti současné společnosti, hrdinství člověka, myšlenka věčného utrpení či malá lidská drámata a každodenní situace člověka. Kromě poezie se věnoval i psaní prózy a literatury pro děti a mládež. Kromě vlastní tvorby také překládal do slovenštiny italskou, francouzskou a španělskou literaturu. Byl významným představitelem slovenských nadrealistů. V tomto článku byl použit překlad textu z článku Štefan Žáry na slovenské Wikipedii.

Ivan Plintovič

R. 1934 – 42 študoval na gymnáziu v Martine, 1942 – 47 slovenčinu a dejepis na Filozofickej fakulte Slov. univerzity v Bratislave. Po štúdiách pôsobil r. 1947 – 51 ako učiteľ na gymnáziu v Malackách, 1951 – 53 na Pedagogickom gymnáziu, 1954 riaditeľ Jedenásťročnej strednej školy, 1954 – 59 učiteľ na Vyššej pedagogickej škole, 1959 – 90 pedagóg, vedúci katedry, prof. na Pedagogickej fakulte v Banskej Bystrici, kde od 1990 žil na dôchodku. V literárnovednom výskume sa zaoberal problematikou teórie a metodiky vyučovania literatúry, ako aj širším okruhom literárnej histórie a kritiky. Autor monografie Básnická tvorba Štefana Žáryho , knižnej eseje Vlasť a domov v štúrovskej poézii ; publikkácie venované Chalupkovi a A. Sládkovičovi Dva medailóny ; práce Úvahy o lyrizovanej próze . Osobitné štúdie venoval dielu M. Kukučína, P. Jilemnického a J. Bodeneka. Podieľal sa na vydaní učebnice Teória literatúry… a Slovníka literárnovedných termínov , samostatne pripravil Teóriu literatúry , ktorá patrila medzi základne učebnice tohto predmetu pre stredné i vysoké školy. Zostavovateľ a editor viacerých literárnych zborníkov Ozveny v nás , V zápasoch a premenách , V znamení života , Pribúdanie kruhov , Návraty k prameňom , Variácie na život a i.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Dárkové poukazy nově v nabídce.

Hledáte dárek pro náročné knihomoly?

Vybrat