Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Balada o smutné kavárně : Svatebčanka

Carson McCullers

Odeon | 1985


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná s obálkou
Počet stran: 292
Jazyky: česky
Překladatel: Jarmila Fastrová
Edice: 533. svazek ed. Světová četba 744x
Vydání: 1
ISBN: 01-052-85
Vydáno v: Praha
Náklad: 10 000 ks
Poznámka: obálka František Muzika
Vystaveno: út 11. května 2021 13:23
Číslo položky: 180575

Carson McCullersová se řadí svým nepříliš obsáhlým dílem k nejlepším spisovatelům amerického Jihu. Její jméno se uvádí společně zvláště se jmény Trumana Capoteho a Eudory Weltyové. Dvě novely obsažené v tomto svazku jsou skvosty nejen v tvorbě autorky, ale i mezi novelami americké poválečné literatury.

Balada o smutné kavárně (1951) je strhujícím příběhem tragického životního osudu slečny Amelie, hrbáčka Lymona a darebáka Marvina Macyho. Každý z nich trpí neopětováním svého milostného citu a každý z nich krutě zraňuje svého oddaného milence.

Rozsáhlejší novela Svatebčanka (1946) vypráví o jiném druhu osamělosti – o dospívání. Dvanáctiletá hrdinka se v malém, klidném městečku ve společnosti černé hospodyně Berenice a malého, neduživého kamaráda Johna Westa nudí. Velkou událostí je svatba jejího bratra, ve které dívka vidí příležitost, jak se konečně začlenit do života. Při čekání na tuto událost si ani nevšimne, že každý den ztrácí kousek nevinnosti a krásné naivnosti svého dětství a že až příliš rychle přechází do světa dospělých.

Předmluvu napsal Radoslav Nenadál.

Komentáře ke knize
Carson McCullers

Carson McCullersová, rodným jménem Lula Carson Smithová byla americká spisovatelka, psala prózu, dramata i básně. Bývá někdy řazena k tzv. jižanské gotice. Její matka od dětství věřila v její uměleckou genialitu, zejména hudební. V 17 letech ji poslala do New Yorku, aby studovala hudbu. Peníze na školné však Carson ztratila v metru. Začala proto v New Yorku pracovat a nakonec se zapsala do kurzů tvůrčího psaní. Inspirována jimi napsala romány Srdce je osamělý lovec či Páv se zlatým okem. Vdala se za spisovatele Reevese McCullerse, ale brzy se rozvedla . Po rozvodu se přestěhovala do Brooklynu. Její polorozpadlý dům se stal útočištěm místních extravagantních umělců. Toto prostředí výrazně ovlivnilo její další romány Svatebčanka a Balada o smutné kavárně. V té době se spřátelila též s Tennessee Williamsem, který ji přiměl k psaní divadelních her. V roce 1945 se podruhé vdala a znovu si vzala prvního manžela. Jejich vztah byl velmi komplikovaný i proto, že Carson u sebe objevila lesbické sklony a zamilovala se do ženy. Reeves se nakonec předávkoval léky. Carson poté upadla do depresí. Brzy se připojily další zdravotní problémy. Několikrát ji skolila mrtvice, kvůli čemuž ji ochrnula polovina těla a byla odkázána na invalidní vozík. Onemocněla též rakovinou prsu. Šest jejích románů vyšlo česky, čtyři její knihy byly zfilmovány.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Nevíte co číst?

Pošleme vám knihu z vašeho oblíbeného žánru jen za 29 Kč.

Zjistit více