Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Astronomie - 2 svazky

Vladimír Guth, František Link, Josef Mohr, Bohumil Šternberk

ČSAV | 1954

Zobrazit vše

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná
Počet stran: s.
Jazyky: česky
Série: Práce Čs. akademie věd. Sekce matematicko-fysikální
Vydání: 2
Vydáno v: Praha
Vystaveno: ne 28. června 2020 12:00
Číslo položky: 105333

První svazek probírá nejprve základy hvězdářského zeměpisu, zabývá se časem a kalendářem, informuje o dalekohledech, hvězdárnách, astronomických přístrojích a mimo jiné i o cirkumzenitálu, který sestrojili Nušl a Frič. Taképoučuje o fotografii, fotometrii, radioastronomii a o úkolech astronomie praktické. Soustavně se zabývá naší Zemí, Sluncem, Měsícem a jednotlivými planetami sluneční soustavy. Věnuje pozornost i nebeské mechanice a metodám,jimiž se měří vzdálenosti v sluneční soustavě a poučuje o meziplanetární hmotě i o vývoji sluneční soustavy s přihlédnutím k výsledkům bádání v SSSR.

Komentáře ke knize
František Link

Narozen 15. 8. 1906 v Brně, zemřel 28. 9. 1984 v Paříži . RNDr., DrSc., astronom, astrofyzik, zaměřoval se na výzkum Slunce a vztahů Slunce-Země, průkopník vesmírného výzkumu.

Vladimír Guth

Vladimír Guth byl český astronom. Zabýval se především sledováním komet a meteorických rojů. Byl také ředitelem astronomické observatoře na Skalnatém plese na Slovensku. Vladimír Guth se narodil ve Vrchlabí. Vystudoval astronomii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde získal titul doktora přírodních věd , na své alma mater se i habilitoval . V letech 1928 – 1950 působil na Státní hvězdárně v Praze a na observatoři Ondřejov. V roce 1951 vystřídal Antonína Bečváře jako ředitel astronomické observatoře na Skalnatém plese. Během působení Vladimíra Gutha byla observatoř dobudována a byla začleněna do systému akademických pracovišť jako Astronomický ústav slovenské akademie věd, přičemž Vladimír Guth se stal jeho prvním ředitelem. V této době Guth pravidelně přednášel na Univerzitě Komenského v Bratislavě. Vyškolil první slovenské aspiranty. V roce 1956 se vrátil do Astronomického ústavu Akademie věd v Ondřejově. Zde byl vedoucím oddělení meziplanetární hmoty a vedoucím observatoře. Ve stejném roce obhájil titul DrSc. Od roku 1961 externě přednášel astronomii na Univerzitě Karlově v Praze, kde byl v roce 1966 jmenován řádným profesorem. Byl zvolen členem korespondentem Slovenské akademie věd a později Československé akademie věd . Zemřel 24. června 1980 v Praze. Hlavní oblastí vědecké činnosti Vladimíra Gutha byl výzkum meziplanetární hmoty, zejména dynamika komet a meteorických rojů. Stal se světovou kapacitou v oblasti metodiky a interpretace vizuálních pozorování meteorů. Byl zakladatelem československé meteorické školy, která se v celosvětovém měřítku získala mnoho prvenství. Věnoval se ale také dalším astronomickým problémům: od výpočtu dráhy komet přes dynamiku umělých družic až k výzkumu atmosférické extinkce. Vedl dvě expedice do SSSR za zatměním Slunce . Měl zásluhu na úspěšné účasti Československa na velkých mezinárodních projektech, jako ...

Josef Mohr

Narozen 26. 11. 1901 v Praze, zemřel 16. 12. 1979 ve Frýdlantě. RNDr., profesor astronomie, vedoucí katedry spektrální fyziky na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze, vedoucí redaktor časopisu Říše hvězd. Práce v oboru, publikovány též francouzsky, autor životopisu Mikuláše Koperníka.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Potřebujete místo v knihovně?

Prodejte své knihy přes aplikaci Booxy!

Zjistit cenu