Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

Apollo 13 - původní titul Ztracený měsíc

Jim Lovell, Jeffrey Kluger

BB art | 1996


Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Pevná s obálkou
Počet stran: 348
Jazyky: česky
Překladatel: Štěpán Jindra, Ľubica Jindrová
Vydání: 1
ISBN: 80-86070-07-7
Vydáno v: Praha
Poznámka: obálka Bohumil Fencl
Vystaveno: pá 10. září 2021 16:32
Číslo položky: 220736

Původní název Ztracený Měsíc.

13. dubna 1970 byli astronauté Jim Lovell, Fred Haise a Jack Swigert na páté americké výpravě k Měsíci, když kosmickou lodí otřásla záhadná exploze. Kabina se zahalila mlhou, vzduch začal řídnout a zhasla mnohá kontrolní světélka. Za chvíli poté byli astronauté donuceni opustit hlavní loď a vtěsnat se do lunárního modulu, konstruovaného tak, aby v něm dva muži přežili dva dny. Teď však byli na palubě tři a od domova je dělily čtyři dny cesty. Všechnu úzkost a napětí s astronauty sdíleli všichni v řídícím středisku v Houstonu i jejich rodiny. Kniha Apollo 13 poutavě zachycuje hrdinský boj o záchranu astronautů v celé jeho dramatičnosti a slávě. Podle tohoto románu natočil loni režisér Ron Howard stejnojmenný film.

Komentáře ke knize
Jim Lovell

James Arthur Lovell, Jr. je bývalý americký vojenský pilot a astronaut NASA, po matce českého původu, který proslul zejména jako kapitán poškozeného Apolla 13, které dokázal bezpečně dostat zpátky na Zemi. Jeho otec zemřel když bylo Jamesovi 12 let. Onen chybějící mužský vzor našel prý u skautingu, který jako mladý pravidelně navštěvoval. Vystudoval University of Wisconsin-Madison a v roce 1952 námořní vojenskou akademii a sloužil jako pilot na řadě námořních i leteckých základen. Dne 17. září 1962 byl vybrán do druhé skupiny amerických astronautů. Všechny kosmické lodi, ve kterých letěl, startovaly z mysu Canaveral na Floridě a jejich kabiny s astronauty nakonec přistály s pomocí padáků na hladině oceánu. Poprvé letěl na Gemini 7 v zimě 1965 společně s Frankem Bormanem a byl to let v té době rekordní, trval 14 dní. Současně s nimi byla na oběžné dráze Gemini 6A. Za necelý rok letěl na oběžnou dráhu podruhé v Gemini 12 společně s astronautem Buzzem Aldrinem. Během letu se spojili s raketou Atlas – Agena. Potřetí do vesmíru letěl v kosmické lodi Apollo 8 v prosinci 1968. Spolu s ním byli astronauti Frank Borman a William Anders. Byl to první pilotovaný let k Měsíci, s deseti jeho oblety a návratem na hladinu Tichého oceánu. Počtvrté a naposled letěl jako kapitán lodě Apollo 13. Na palubě s ním byli Fred Haise a John Swigert. Měl vystoupit na povrch Měsíce, byl však rád, že přežil. Kvůli explozi nádrže se stlačeným kyslíkem 14. dubna 1970 a následným poruchám se expedice předčasně vrátila po šesti dnech na Zemi. Během svých čtyř letů strávil ve vesmíru bezmála 30 dní. V letech 1966–1973 byl světovým rekordmanem v počtu dní strávených ve vesmíru. V květnu roku 1971 se stal Lovell ředitelem technických aplikací v Johnsonově kosmickém středisku. V březnu 1973 z NASA i armády odešel a stal se prezidentem firmy The Bay-Houston Towing Company. O pět let ve stejné funkci změnil firmu, byl ...

Jeffrey Kluger

Přispívá jako redaktor a fejetonista do časopisu Discover a je mimořádným asistentem v programu postgraduálního studia žurnalistiky na Newyorské univerzitě. Jeho články se objevují v řadě titulů, jako jsou The New York Times Magazine, Playboy, Wall Street Journal a další. Je také spoluautorem knihy Apollo 13.

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Adoptujte knihu jen za 29 Kč.

Nemůžete si vybrat? Zvolte si žánr a my vybereme za vás.

Zjistit více