Načítám...
Doprava zdarma nad 699 Kč po Česku.

3x Egon Bondy - Šaman , Mníšek , Nový věk

Egon Bondy

Panorama | 1990

Kategorie:
Štítky:

Tato kniha nyní není v nabídce. a my Vám dáme vědět, jakmile se opět objeví.

Dostupnost: Vyprodáno
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 246
Jazyky: česky
Vydání: 1
ISBN: 80-7038-203-1
Vydáno v: Praha
Náklad: 40 000 ks
Poznámka: obálka Michal Houba
Vystaveno: čt 23. září 2021 17:28
Číslo položky: 224191

3x EGON BONDY: Šaman, Mníšek, Nový věk

Tři kratší prózy, které vznikly v 2. pol. 70. let a počátkem 80. let. Všechny tři se obracejí k současnému člověku a jeho základním etickým problémům.
Próza Šaman z doby pozdního paleolitu vypráví o člověku, který na přelomu dvou epoch v osobní beznadějné situaci odpovídá za lidi svého kmene a svou revoltou proti současné moci zasévá semeno vzpoury do budoucí generace. Novela Mníšek z 9. stol. popisuje cestu mladého mnicha za poznáním ve světě rozvráceném náboženskými i politickými sváry. Nový věk, situovaný do 1. stol., je podobenstvím o lidské aktivitě, kterou probouzí naděje na lepší budoucnost.

Šaman: napsán 6. – 19. března 1976
Mníšek: napsán prosinec 1974 – leden 1975
Nový věk: napsán duben 1982

Doslov a ediční poznámka: Martin Machovec

Komentáře ke knize
Egon Bondy

Egon Bondy, vlastním jménem Zbyněk Fišer , byl český básník, prozaik a filosof, výrazný inspirátor českého undergroundu. Jeho otec byl plukovníkem československé armády. V roce 1947 Zbyněk Fišer, budoucí Egon Bondy, přerušil studium na gymnáziu a vydal se na cestu bohémského života bez stálého pracovního poměru. Jako zapálený marxista vstoupil v roce 1947 do KSČ, ale po únoru 1948 z KSČ vystoupil. Jak napsal ve vzpomínkové knize Prvních deset let , žil počátkem 50. let „zjevně jako individuum práce se štítící, kriminální živel a sanktusák – po několik dlouhých let. Byl jsem za tu dobu zase i párkrát v blázinci, ale nepomohlo to. Pro pivo jsem byl schopen všeho“ . Stálý pracovní poměr neměl, „živil“ se i žebrotou a drobnými krádežemi. Koncem 40. let se poznal s Karlem Teigem a Závišem Kalandrou a navázal přátelství s básníkem Ivem Vodseďálkem, nonkonformní literátkou Janou Krejcarovou, později s výtvarníkem Vladimírem Boudníkem a spisovatelem Bohumilem Hrabalem. Boudník brzy odhalil, že Fišer cituje cizí myšlenky a vydává je za vlastní a není schopen posoudit nejjednodušší realitu. V dopisech Mikuláši Medkovi o něm hovoří jako o hysterikovi a samolibém primitivovi. V dubnu 1952 se s ním rozešel. Medek Fišera nesnášel. V jeho denících je zmiňován pouze slovy "byl tu Fišer, hrozně blbý", "velký vztek na Fišera", "ať psi sežerou jeho zdechlinu" Podle Teigeho tvořil Fišer s Krejcarovou polochoromyslnou dvojici, která patří do blázince. S Janou Krejcarovou navázal též intimní vztah a v roce 1949 s ní připravil surrealistický sborník Židovská jména, který obsahoval 15 textů. Každý z přispívajících si zvolil židovský pseudonym, též na protest proti antisemitskému zabarvení vykonstruovaných procesů v Sovětském svazu i v Československu. Od tohoto okamžiku Zbyněk Fišer začal užívat jméno Egon Bondy. V následujících letech psal básně, snil o světové revoluci i o snadném zbohat...

Dopravu hradíme my

Objednávkám nad 699 Kč

Tituly, které jinde nenajdete

Sběratelské kusy i knižní novinky

Balíme ekologicky

A s radostí

Vykupujeme knihy

Za hotové a s vlastním odvozem

Výhodné komplety

Kupte knihy hromadně za výhodné ceny!

Procházet